Izvor: Radio 021, 27.Feb.2020, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DW: Bezbednosna rupa u WhatsApp grupama

Linkovi koji vode do zatvorenih grupa aplikacije za razmenu poruka VocAp (WhatsApp) mogu lako da se pronađu na internetu - jednostavnom pretragom na Guglu, čak i bez pridruživanja grupi može se doći do brojeva telefona članova grupa i njihovih imena, javlja Dojče Vele (DW).

Nakon što je taj veliki bezbednosni propust otkriven, usledile su oštre negativne reakcije na društvenim mrežama, pa je VocAp te linkove uklonio iz Guglovih rezultata pretraživanja.

Uprkos >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tome, javno dostupne internet arhive i dalje čuvaju te podatke, otkrio je istraživač bezbednosti Lav Kumar. On je skupio i organizovao preko 60.000 linkova, koji se još uvek mogu naći na više sajtova.

Od 1.000 nasumično izabranih linkova koje je testirao DW, 427 su bili aktivni linkovi za čet. Čak i bez aktivnog pridruživanja grupi, njen naziv, opis, slika i telefonski broj autora dostupni su za sve. A kada se uđe u grupu, moguće je videti i brojeve telefona - do 256 učesnika - kao i ostale informacije. Nakon toga, dodavanjem tih brojeva u kontakte mogu se otkriti i imena u aplikaciji.

Reagujući na upit DW, WhatsApp je saopštio: "Pokazujemo sve telefonske brojeve u grupama radi bezbednosti ljudi, tako da znaju ko će primati njihove poruke". Opširnije čitajte OVDE.

Autor: Dojče vele

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.