DS: Katastrofalni gubici u javnim preduzećima

Izvor: Radio 021, 19.Apr.2015, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Katastrofalni gubici u javnim preduzećima

Gradska vlast u Novom Sadu udvostručila je tekuće subvencije gradskim preduzećima, ali ih je više po završnom računu za prošlu godinu imalo gubitke, navodi se u saopštenju Gradskog odbora Demokratske stranke.

Prema njihovim rečima, najmanje pet javnih preduzeća u gradu poslovalo je s gubitkom, uprkos tome što je tokom 2014. godine iz gradskog budžeta, na više načina, za troškove poslovanja javnog sektora isplaćeno više od dve milijarde dinara.

"Poređenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << radi, u mandatu lokalne vlasti od 2008. do 2012. godine, za tekuće subvencije javnim preduzećima godišnje je izdvajano oko milijardu dinaru, odnosno duplo manje nego sad, a poslovni bilansi tih preduzeća su pri tom bili neuporedivo bolji nego danas", navodi se u saopštenju GO DS.

Izveštaji o poslovanju javnih preduzeća u 2014. godini trebalo bi da budu tema aprilske sednice Skupštine grada, ali zbog, kako smatraju demokrate, "katastrofalnih rezultata u prošloj godini, gradska vlast se očigledno ne usuđuje da tu sednicu uopšte i zakaže".

"Prema uobičajnoj praksi u gradskom parlamentu, naime, skupštinske sednice se održavaju poslednjeg petka u mesecu, ali to ovog meseca neće biti slučaj pošto sesija koja bi trebalo da bude održana 24. aprila nije zakazana, a izgleda ni planirana. Gradska vlast je značajna sredstva prenela svojim preduzećima, a Novi Sad i njegove ulice odavno nisu bili u gorem stanju. Odlaganje suočavanja s tom istinom, probleme neće ni rešiti ni ublažiti. Štaviše, samo će ih uvećati", očekuju u GO DS.

Demokrate poručuju da ovi podaci neće umanjiti sreću Miloša Vučevića, koji je kao jedini kandidat, pobedio na izborima za predsednika GO SNS sa 100 odsto glasova.

"On se tako izjednačio s bivšim albanskim vođom Enverom Hodžom, koji je na izborima takođe dobijao sve glasove birača. Hodža bi bio srećan kad bi mogao da vidi kako njegovo političko delo danas živi u Srpskoj Atini, ali Novosađani nemaju ni najmanjeg razloga za sreću zbog toga što im grad vode ljudi koji baštine Hodžine ideje o demokratiji i slobodi. Naprotiv, to je već samo po sebi dovoljan razlog za brigu", zaključuju u Gradskom odboru DS.

SNS: DS da pokaže imovinske karte

Gradski odbor Srpske napredne stranke Novi Sad poručio je Demokratskoj stranci da je gradska vlast udvostručila subvencije "kako bi nadomestila gubitke javnih preduzeća koji je prouzrokovao lopovski režim upravo DS-a".

"Za razliku od direktora iz redova demokrata, sadašnji direktori ne fingiraju finansijske izveštaje, a to je jedini način da se preduzeća izvuku iz krize. Utvrditi stvarno stanje, imati jasnu viziju i efikasan plan. Gospodi iz DS-a bi bilo bolje da uporede imovinske karte njihovih kadrova i današnjih rukovodilaca, pa bi im bilo jasno zašto danas moraju da se saniraju ogromni gubici u javnim preduzećima", navode u GO SNS.

Sav taj novac se, navode novosadski naprednjaci, u periodu vladavine DS "slivao na lične račune, a krađa pokrivala lažnim finansijskim izveštajima".

"Jasno je zašto demokratama smeta jedinstvo u Srpskoj naprednoj stranci, a samim tim i jednoglasna pobeda Miloša Vučevića na protekloj skupštini stranke. Dok SNS jača iz dana u dan, Demokratska stranka se rasipa i preti da se potpuno ugasi", smatraju u GO SNS.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Nastavak akcije Mislite o tome OO SDS Apatin: Koliko nas košta i šta radi Opštinsko veće?

Izvor: 025info.rs, 19.Apr.2015

U nastavku akcije Opštinskog odbora Socijaldemokratske stranke Apatin nastavljeno je sa analizom rada organa lokalne samouprave, lokalnih funkcionera i javnih preduzeća u opštini Apatin pa su od opštine Apatin, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja zatraženi zvanični...

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.