D S S usvojio Deklaraciju o AP Vojvodini

Izvor: S media, 15.Jun.2009, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

D S S usvojio Deklaraciju o AP Vojvodini

Glavni odbor D S S usvojio na današnjoj sednici u Novom Sadu Deklaraciju o Autonomnoj pokrajini Vojvodini, saopštila ta stranka.

Kako se navodi, za DŠ "AP Vojvodina je autonomna teritorijalna zajednica osnovana stavom Srbije čija je teritorija jedinstvena i nedeljiva, u kojoj su zagarantovana ustavna ravnopravnost srpskog naroda i svih gradjana i etničkih zajednica koji u njoj žive".

U Deklaraciji se navodi da je Predlog Statuta koji je utvrdila sadašnja vlast >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << protivan Ustavu i da ima za cilj sticanje medjunarodno-pravnog subjektiviteta Vojvodine i ugrožavanje teritorijalnog jedinstva i državnopravnog poretka Srbije.

DŠ smatra da AP Vojvodini pripadaju one nadležnosti koje se na osnovu Ustava utvrdjuju zakonom i koje joj Republika Srbija zakonom poveri, a da ne može preuzimati nadležnosti države Srbije, jer se na taj način dovodi u pitanje ustavno-pravni poredak zemlje i njeno teritorijalno jedinstvo.

Lider D S S-a Vojislav Koštunica je ranije danas kazao da će se ta stranka "najodlučnije suprotstaviti pokušajima da se zloupotrebom autonomije Vojvodine Srbija federalizuje ili stvore pretpostavke za secesiju Vojvodine".

Koštunica je, na sednici Glavnog odbora stranke u Novom Sadu, rekao da DŠ treba još više da utvrdi državotvornu politiku za tu pokrajinu.

"U deklaraciji smo utvrdili da je Statut Vojvodine, kakav je predložila sadašnja vlast, neprihvatljiv sa stanovišta Ustava Srbije, interesa gradjana i nacionalnih interesa Srbije", rekao je Koštunica.

Prema njegovim rečima, borba protiv usvajanja aktuelnog Statuta Vojvodine je "najviši politički, državni, nacionalni, ekonomski, privredni i patriotski interes Srbije".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.