Čuvari usisavačima kriju veliku tajnu Diznilenda

Izvor: Radio 021, 04.Nov.2018, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvari usisavačima kriju veliku tajnu Diznilenda

Čuvari koji rade u Diznilendu u Orlandu i Anahajmu, koriste posebne šifre kako bi najavili šta je potrebno uraditi, a da to ne prepoznaju posetioci.

Kada zatraže čišćenje "Kod V" to znači da je potrebno očistiti povraćku, a kada neko kaže "Kod U" znači da je reč o urinu. Međutim, ni jedan kod nije toliko tajan koliko onaj "HEPA čišćenje". To je zapravo alarm koji znači da je još jedan gost razbacao kremirane ostatke svoje voljene osobe po parku, a HEPA je naziv >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za usisavač koji je potreban da bi se to očistilo.

Čuvari kažu kako se tako nešto događa najmanje jednom mesečno.

"Bilo ko ko je poznavao moju majku znao je da je Diznilend njeno srećno mesto", rekla je Džodi Džekson Vels, koja je 2009. godine u park prokrijumčarila majčin pepeo. Unutra je pored majčine omiljene lokacije, prosula njen pepeo, na mestu na kojem je ona uvek volela da bude i koje ju je činilo srećnom. Kasnije tog istog dana kad ju je u potpunosti savladala tuga, Vels je preskočila ogradu koja okružuje Pepeljugin dvorac, pretrčala preko travnjaka i bacila još pepela. "Imala sam šaku pepela i skakala kao da sam plesačica", rekla je.

Trenutni i bivši čuvari reći će kako je pronalazak i čišćenje pepela onaj tajni deo njihovog posla na mestu kojeg nazivaju najsrećnijim na svetu. Njima je to grozan posao, dok je ožalošćenima gotovo katarzično iskustvo. Poslednje počivalište na novoj lokaciji želja je pravih i velikih obožavalaca ovog sveta iz mašte.

Pepeo prosipaju u cvetnim lejama, grmlju i na travnjaku Čarobnog Kraljevstva, ispred ulaznih vrata parka, i tokom vatrometa, u blizini Pirata s Kariba, i slonića Damba, piše "The Wall Street Journal". Najčešće će to učiniti, kako kažu čuvari i oni koji tamo rade, u Ukletom dvorcu, 49-godišnjoj i jezivoj atrakciji prepunoj duhova.

"Taj ukleti dvorac najverovatnije ima toliko ljudskog pepela da to više nije smešno", rekao je jedan čuvar.

Portparolka Diznija rekla je "kako je takvo ponašanje najstrože zabranjeno, a posetioci koji tako nešto pokušaju biće ispraćeni iz parka".

Učiniće sve kako bi morbidnost isključili iz svog veselog parka, a kada je "Walt Disney World" počeo s instalacijom personalizovanih komemorativnih cigli 1994. godine, kompanija je zabranila upotrebu reči "U sećanje na", iz straha da bi time svoje goste mogli da podsete na smrt.

Karin Reker priseća se emocija koje je vatromet na glavnoj ulici Dizni sveta izazvao u njenom ocu. Kada je došlo vreme da 2006. godine prospe njegov pepeo, odlučila je da to učini na nekoliko mesta u parku.

"Bila je to slatka uspomena kojoj smo mogli da se smejemo, on je ovde, i ovde, a delić njega je i ovde", napisala je.

Na isto 'mesto zločina' vratila se i ove godine i prosula pepeo svog brata, koji je nedavno preminuo.

Glumac Aleks Peron opisao je svoje emocije kada je prošle godine u zabavni park odneo pepeo svoje majke Sendi Peron. Ubrzo nakon što je deo pepela prosuo po cvetnim lejama Čarobnog Kraljevstva, otišao je do poznatog dela "It’s a Small World" (To je maleni svet).

"I dalje sam plakao. Pesma je svirala sve vreme i bilo je sve prepuno tih malenih likova. Pomislio sam kako je ovo čudno", rekao je.

Osim za posljednje počivalište obožavaoci će ovaj park odabrati kako bi nekoga zaprosili, venčali se ili proslavili rođendane. Zbog toga i ne čudi kako bi na ovako veselom mestu neki poželeli da provedu i svoju večnost. Vešti krijumčari pepela kažu da je to lak posao, prokrijumčariti pepeo kroz ulaz, posebno ako ga maskiraju u flašice za lekove i delove kozmetičkih proizvoda. Ostali ga kriju na dnu torbe.

Kada  pepeo pronađu na tlu, radnici parka obaveste goste da se taj deo mora zatvoriti zbog "tehničkih problema". Odmah nakon toga, dok radnici mirno ispraćaju goste s lokacije, menadžer kreće u potragu za tačnom lokacijom i ostacima kanistera u kojem se nalazio pepeo, a ubrzo stižu čuvari sa svojim ultrajakim usisavačima.

Jedna bivša radnica priseća se kako su ona i ostali dospeli u nevolju kada su izmislili svoj kod za takvo čišćenje pepela - "Kod Baka". A bilo je is slučajeva lažnih uzbuna, poput onog s prosipanjem praha za kolače.

Portparol policijske stanice u Anahajmu Deron Vajat kaže kako je prosipanje pepela bez dozvole prekršaj i da su službenici "izlazili na teren zbog takvih slučajeva" u Diznilendu, ali ne sećaju se da je bilo hapšenja. Često se događa i da prosut pepeo prođe nezapaženo i da ga radnici parka nikada ne pronađu.  Spomenuti "krijumčari pepela" veruju kako su prošli neprimećeno.

Autor: Express.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.