Crnogorci zaštitili Njeguški pršut

Izvor: Radio 021, 20.Dec.2016, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorci zaštitili "Njeguški pršut"

Njeguški pršut prvi je crnogorski proizvod koji je nacionalnim zakonodavstvom zaštićen kao oznaka kvaliteta.

Kako je saopšteno iz tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede, prvi zaštićen proizvod za Crnu Goru predstavlja značajan korak na putu zaštite malih proizvođača i tradicionalnih metoda proizvodnje, kao i zaštite od zloupotreba i imitacija u sektoru proizvodnje hrane.

“Proizvod koji će nositi zaštićen naziv "Njeguški pršut" definisan je kao trajni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << suhomesnati proizvod od svinjskog buta bez nogice, sa kosti, kožom i potkožnim masnim tkivom, bez karličnih kostiju, suvo soljen morskom solju, dimljen sporim sagorijevanjem suvog bukovog drveta i podvrgnut procesu sušenja i zrenja u trajanju od najmanje devet meseci”, objašnjavaju u Ministarstvu.

Prema proizvođačkoj specifikaciji poizvod koji se može označiti kao "Njeguški pršut" moguće je proizvoditi na teritoriji Njeguša. Njeguški pršut ima dugu reputaciju na crnogorskom i drugim tržištima.

Autor: B92

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.