Izvor: Radio 021, 13.Sep.2017, 21:49 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Čokolada uništava afričke šume
Svetska čokoladna industrija kriva je za katastrofalno uništavanje prašuma u zapadnoj Africi, gde se šume krče kako bi se proizvodio kakao.
Trgovci koji prodaju kakao Marsu, Nestleu, Mondelezu i drugim velikim kompanijama, kupuje proizvode nelegalno uzgajane u zaštićenim oblastima Obale Slonovače, gde su površine pod prašumama smanjene za više od 80 odsto od 1960. godine. Nelegalni kakao se u lancu snabdevanja meša s "čistim" zrnima, što znači da bi Mars čokoladice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ili Milka čokolade mogle sadržati "prljavi" kakao, pošto više od 40 odsto kakaoa u svetu dolazi iz Obale Slonovače, piše Gardijan.
U tekstu se navodi da su novinari lista putovali Obalom Slonovače i zabeležili račišćavanje prašuma radi plantaža kakaoa - sela i poljoprivrednici su zauzeli nacionalne parkove koji bi trebalo da budu zaštićeni, dok zvaničnici zaduženi za očuvanje životne sredine primaju mito da ne kontrolišu snabdevanje kompanija koje ne interesuje poreklo kakaoa.
U zahtevu Gardijana za komentar, Mars, Mondelez i Nestle, kao i trgovci Kargil i Beri Kalbo, nisu negirali optužbe da je kakao zasađen sa površina na kojima je uništena šuma prošao kroz njihov lanac snabdevanja, mada svi navode da rade naporno da u njihovim proizvodima ne bude "prljavog" kakaoa.
Oko 70 odsto svetskog kakaoa proizvodi oko dva miliona poljoprivrednika u pojasu od Sijera Leonea do Kameruna, ali su Obala Slonovače i Gana dva najveća svetska proizvođača, dok su istovremeno i najveće žrtve uništavanja šuma. Obala Slonovače najbrže među afričkim zemljama gubi šumske površine - sada je manje od četiri odsto zemlje pod prašumom, dok je nekada bila četvrtina.
Sve veća potražnja u svetu za čokoladom znači da, ako se ništa ne preduzme, do 2030. više neće biti šume u Obali Slonovače, navela je ekološka organizacija Moćna Zemlja (Mighty Earth) koja je danas objavila istragu o krčenju šuma zbog čokolade. Naučnici kažu da je kakao čudovište koje će samo sebe uništiti. Poljoprivrednicima će na kraju nedostajati drveće koje seku i spaljuju, pošto njihova senka štiti biljke kakaoa tokom sušnih sezona, koje postaju sve intenzivnije zbog krčenja šuma.
Velike kompanije su navele da su "svesne problema" i kažu da su "posvećene njegovom rešavanju".
Autor: Beta