Izvor: Radio 021, 22.Sep.2019, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čestice zagađenog vazduha dolaze čak i do fetusa

Čestice iz zagađenog vazduha pronađene su na fetalnoj strani posteljice, što ukazuje na to da su nerođena deca direktno izložena česticama ugljenika, piše "Gardijan".

Radi se o prvom istraživanju koje je pokazalo da se kroz barijeru posteljice mogu provući čestice koje je udahnula majka. U svakoj analiziranoj placenti zabeleženo je na hiljade sitnih čestica po kubnom milimetru tkiva.

Ranije je već ustanovljena povezanost između nivoa zagađenja vazduha >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i povećanog broja pobačaja, prevremenih porođaja ili slabije težine novorođenčadi. Međutim, ova studija ukazuje na to kako bi za to direktno mogli da budu odgovorni i zagađivači, a ne samo upalni procesi koji se zbog zagađenog vazduha zbivaju u majčinom telu.

Naučnici su tokom studije analizirali 25 posteljica žena nepušačica koje žive u gradu Haseltu, u kojem je nivo zagađenja vazduha znatno niži od granice zadate za EU, ali viši od onog koji je preporučila Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U svakoj placenti su pronašli nanočestice na fetalnoj strani posteljice, a njihov broj je zavisio od nivoa zagađenja vazduha kojoj je bila izložena majka. Na primer, trudnice koje žive u blizini glavnih saobraćajnica u proseku su u posteljici imale 20.000 nanočestica po kubnom milimetru. One koje stanuju dalje od saobraćajnica imale su prosečno 10.000 čestica po kubnom milimetru.

Naučnici su analizirali i posteljice žena koje su pobacile i otkrili su kako su čestice bile prisutne i kod fetusa starijih od 12 nedelja. Otkrivanje čestica zagađivača na fetalnoj strani posteljične barijere znači da postoji velika verovatnoća da su nerođena deca direktno izložena nanočesticama.

Sada je u toku analiza fetalne krvi i studija koja će pokušati da otkrije uzrokuju li čestice zagađivača oštećenje na DNK-u.

"Zaista je teško dati neke savete, jer svi moramo da dišemo", rekao je lekar i autor studije Tim Navrot sa Haselt univerziteta u Belgiji. "Ipak, možemo da izbegavamo glavne saobraćajnice što je više moguće. Već samo nekoliko metara dalje zagađenje vazduha je znatno manje", dodao je.

Istraživanje pod nazivom "Ambient black carbon particles reach the fetal side of human placenta" objavljeno je u časopisu "Nature Communications".

Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.