Cene rominga biće snižene za tri godine?

Izvor: Radio 021, 17.Sep.2018, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene rominga biće snižene za tri godine?

Evropska komesarka za digitalizaciju Marija Gabrijel izjavila da se očekuje da će cene rominga za zemlje Zapadnog Balkana biti snižene za tri do četiri godine.

"Želeli bismo da dostignemo konktetne rezultate za tri, četiri godine. Evropskoj uniji je trebalo 10 godina razgovora i dogovora o tome. To bi trebalo da ohrabri ceo region, da koriste šanse digitalizacije za ubrzan ekonosmki razvoj, rekla je Gabrijel, odgovarajući na pitanje kada bi se moglo očekivati sniženje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << cene rominga.

Kako je istakla, Srbija, kao i ostale zemlje regiona, treba da postanu članice EU i tada neće biti posebnih cena za roming, a sada je reč o sniženju cena rominga.

"U Sofiji smo predstavili plan koji je vrlo jasan - počećemo sa sniženjem cena za mobilni internet. Želeli bismo da u julu 2019. godine cena bude 70 centi po megabajtu", rekla je Gabrijel.

Želja je, kaže, da se 2020. godine cena bude 45 centi, a 2021. godine 20 centi po megabajtu. Podsetila je i da postoji regionalni sporazum o romingu četiri zemlje u regionu, a da će se nastaviti sa radom, sa regulatorima na tehničkim aspektima tog procesa.

Gabrijel se zahvalila na političkoj volji i spremnosti partnera u regionu, koje su, podsetila je, arifmisane upravo na Samitu u Sofiji u maju, kada je objavljena deklaracija podrške, kojom se region obavezao da radi na sniženju cene rominga.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.