Izvor: Radio 021, 11.Jul.2020, 09:14

Cene nafte padaju kako broj zaraženih raste

Cene nafte pale su u petak na svetskim tržištima ispod 42 dolara, pritisnute rastom zaliha i rekordnim dnevnim porastom broja novozaraženih u SAD.

Cena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za 46 centi, na 41,89 dolara. Na američkom tržištu barel se prodavao po ceni nižoj za 51 cent, odnosno za 39,11 dolara.

Trgovci su se u petak ponovo usredsredili na podatke o novozaraženima u SAD.

"Na pomolu je daljnji gubitak radnih mesta, s obzirom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da nekoliko država ponovo uvodi restriktivne mere zbog suzbijanja zaraze. Amerika je još uvek na velikim mukama zbog pandemije i to nije dobra vest za izglede za naftnu potražnju", rekao je Stiven Brenok iz brokerske kompanije PVM.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) povisila je u petak procenu potražnje za naftom u 2020. na 92,1 miliona barela dnevno, zbog manjeg pada potražnje od očekivanog u drugom kvartalu. Upozorila je ipak da širenje kovida-19 predstavlja rizik za prognoze.

"Tržište nafte nedvosmisleno je ostvarilo napredak, ali veliki broj slučajeva korona virusa, a u nekim zemljama i njihov znatno pojačan rast, uznemirujući su podsetnik da pandemija nije pod kontrolom", ističe IEA.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.