Bugarin: Vlada zakasnila sa interventnim otkupom kukuruza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarin: Vlada zakasnila sa interventnim otkupom kukuruza

NOVI SAD - Odluka Vlade Srbije o interventnom otkupu 96.000 tona merkantilnog kukuruza zakasnila je barem dva meseca, tako da ta mera neće poljoprivrednicima doneti očekivane efekte, ocenio je danas sekretar Udruženja za poljoprivredu pri Privrednoj komori Vojvodine Đorđe Bugarin.

Da je, kako su proizvođači predlagali, Republička direkcija za robne rezerve otkupila određene količine lanjskog roda te žitarice u septembru, pre ove berbe, ne bi bilo dodatnih troškova za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sušenje i na vreme bi bio oslobođen skladišni prostor za novi kukuruz, rekao je Bugarin.

Napominjući da je to učinjeno sada jer je rebalansom budžeta obezbeđen novac za tu namenu, on je istakao da doneta mera može koristiti samo malobrojnim ratarima koji još nisu obrali kukuruz jer nemaju gde da ga smeste ili onima koji ga drže u neodgovarajućem prostoru. Komentarišući ponuđenu cenu od devet dinara za kilogram, Bugarin je izrazio sumnju da ona ima ekonomskog smisla jer "svaka cena ispod deset dinara ne pokriva cenu koštanja" u proizvodnji te žitarice i dodao da će po tim uslovima prodati kukuruz samo onaj ko mora.

Prema njegovim rečima, veliki problem u ovom i sličnim slučajevima je u tome što "naši seljaci nisu vlasnici svoje robe u tuđem silosu", odnosno što su prinuđeni da najčešće prodaju poljoprivredne proizvode u vreme kad im je najniža cena.

To bi trebalo da bude prevaziđeno donošenjem i pre svega primenjivanjem novog Zakona o javnim skladištima kojim će biti omogućeno bolje pozicioniranje primarnih proizvođača u vreme prodaje njihove robe na tržištu, smatra Bugarin.

Kad je reč o kukuruzu, sad se na pariskoj berzi ugovara terminska isporuka za maj iduće godine po ceni od 140 evra za tonu što bi, prema berzanskim procenama, značilo cenu na proleće od 12 do 13 dinara za kilogram, po sadašnjem kursu.

U Srbiji ima oko milion tona lanjskih zaliha kukuruza a kako procenjuju u PKV, toliku količinu zrna mogli bismo da izvezemo, kako zbog visokih prelaznih zaliha tako i zbog činjenice da nam je slaba stočarska proizvodnja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.