Izvor: Radio 021, 18.Mar.2019, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija: Nova pravila igre za društvene mreže

Društvene mreže moraće da posluju po novima pravilima u Britaniji.

Getty Images

Britanska Vlada predstavila je plan uvođenja novih pravila kojima će morati da se povinuju društvene mreže i sajtovi koji posluju u Velikoj Britaniji, ili su im ciljna grupa Britanci.

Cilj novih pravila je da se poboljša bezbednost, pre svega, dece na internetu, kao i da se stane na put širenju govora mržnje.

Bilo je spekulacija da će Vlada osnovati i regulatorno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << telo za internet, slično onome za televiziju.

„Vreme u kom mi samo molimo kompanije i vlasnike društvenih mreža da rade bolje i ostavljamo im prostor da se samoregulišu, sada se bliži kraju", rekao je za BBC ministar kulture Džeremi Rajt.

Fejsbuk, prvih petnaest godina Da li se mediji loše ophode prema Fejsbuku Fejsbuk briše sporne profile uoči izbora u Moldaviji

Šta piče u izveštaju?

Izveštaj je urađen u saradnji sa fondacijom Internet Voč [Internet Watch Foundation] koja se bavi zaštitom dece na internetu.

Getty ImagesDžeremi Rajt bio je na sastanku sa Markom Cukenbergom

Ovo su predlozi vlade:

Da se iskoreni govor mržnje u određenom vremeskom roku ili će medijske kompanije plaćati kazne. Sličan zakon postoji u Nemačkoj. Društvene mreže moraju da proveravaju starosnu dob korisnika Kazna za društvene mreže koje ne uklone neprimeren sadržaj i fotografije zlostavljanja dece Ograničenje reklama za hranu i bezalkoholna pića bogata mastima, šećerima i solju

Šta kaže fondacija?

Internet Voč radi na zaustavljanju kriminala na internetu. Ova organizacija pozvala je vlasti da pažljivo pristupi pripremi novih zakona.

Fondacija je ranije kritikovala predloge Evropske komisije o privatnosti na internetu, navodeći da oni koji koriste internet u nelegalne svrhe mogu tako lakše da sakriju svoje aktivnosti.

Rajt je rekao i da ima na umu da će ove izmene najteže pasti tehnološkim kompanijama.

„Ako to učinimo kako treba i izradimo sistem koji će funkcionisati, možda će i druge zemlje pažljivije razmotriti ovaj model i pokušati da urade nešto slično.

„Bilo bi dobro da se velike kompanije, poput Fejsbuka, uključe u ovaj projekat".

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Britanija: Nova pravila igre za društvene mreže

Izvor: B92, 18.Mar.2019

Društvene mreže moraće da posluju po novima pravilima u Britaniji...Britanska Vlada predstavila je plan uvođenja novih pravila kojima će morati da se povinuju društvene mreže i sajtovi koji posluju u Velikoj Britaniji, ili su im ciljna grupa Britanci...Cilj novih pravila je da se poboljša bezbednost,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.