Izvor: Radio 021, 12.Maj.2020, 08:30

Brazil šalje vojsku da zaštiti Amazoniju

Brazilski potpredsednik Hamilton Murao izjavio je da je počelo razmeštanje vojske radi zaštite Amazonije, počevši od savezne države Rondonije uz granicu s Bolivijom.

Predsednik Žair Bolsonaro doneo je prošle nedelje uredbu kojom dopušta angažovanje vojske, sličnu onoj iz prošle godine nakon razornih požara i pojačanog krčenja šuma. Ove godine vojska se šalje tri meseca ranije nego 2019.

Vlada je u petak objavila da je u aprilu naglo poraslo krčenje šuma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u brazilskom delu Amazonije. Uništavanje šuma poraslo je za 64 odsto u aprilu u odnosu na isti mesec prošle godine, pokazuju satelitski podaci svemirske agencije INPE.

U prva četiri meseca 2020. seča šuma veća je za 55 odsto nego u istom razdoblju prošle godine, uništena su 1.202 kvadratna kilometra Amazonije, navodi INPE.

Amazonija je najveća svetska prašuma. Njeno očuvanje ključno je za ublažavanje globalnog zagrevanja zbog apsorbovanja velike količine gasova sa efektom staklene bašte, navode naučnici.

Uništavanje "pluća planete" traje duže od decenije i nastavlja se u 2020. Ekolozi za to krive desničarskog predsednika Bolsonara, koji podstiče ilegalne drvoseče, rudare i rančere u toj regiji. Bolsonaro je obećao da će to područje razviti podsticanjem poljoprivrede i rudarstva u zaštićenim područjima prašume.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.