Bradić: Zaštitićemo svoje interese

Izvor: B92, 25.Jun.2010, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bradić: Zaštitićemo svoje interese

Beograd -- Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je da će država zaštititi svoje interese ukoliko se nemačka grupacija VAC povuče iz Srbije.

Nemački VAC vlasnik je dela akcija u listu "Politika" i novosadskom "Dnevniku". On je poručio da će država će zaštititi svoje interese u kompaniji "Novosti".

Bradić, međutim, nije objasnio šta zaštita interesa države konkretno znači, a u njegovom ministarstvu, koje je zaduženo i za medije, smatraju da nema potrebe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za dodatnim regulisanjem pitanja vlasništva u medijima u zemlji.

O problemima oko privatizacije "Novosti" i VAC-ovom preuzimanju kompanije "Ardos" koja ima oko 25 odsto akcija tog medija, Nebojša Bradić kaže da Ministartvo nije zvanično obavešteno, pa ne može da zauzima stav na osnovu medijskih navoda.

Iako je VAC saopštio da se povlači iz Srbije, gde ima vlasnički udeo u "Politici" i "Dnevniku", zbog problema u poslovanju, ministar Bradić kaže da je ta odluka uslovljena ekonomskim razlozima.

"Povlačenje VAC-a iz Srbije koje je najavljeno, budući da nemamo nikakvih drugih informacija, uslovljeno je teškoćama u poslovanju koje su ne samo u Srbiji, već u celom svetu. Tako da u tom smislu država će svakako zaštiti svoj interes", rekao je Bradić ne precizirajući šta to konkretno znači.

Šef delegacije Evrospke unije u Srbiji Vensan Dežer - koji je prisustvovao promociji medisjke studije koju su uradili međunarodni stručnjaci, a u kojoj se daju preporuke za transfromaciju medijske scene u skladu sa evrospkim principima - nije želeo da komentariše najavu VAC-a o povlačenju iz Srbije, kao ni izjavu ministra ekonomije Mlađana Dinkića da bi toj grupi trebalo zabraniti povratak u Srbiju, ali navodi da osnovni princip mora biti vladavina prava.

"Jasno je da svaki investitor, domaći ili strani, treba da ima iste uslove za poslovanje u Srbiji. Nije na meni da procenjujem da li je ovaj ili onaj investitor dobar ili loš, ali svi moraju da poštuju pravila igre - zakonske propise koji važe ovde ili u Evropskoj uniji", poručuje Dežer.

I dok NUNS navodi da je problem oko privatizacije "Novosti" nastao zbog netransparentog vlasništva medija u Srbiji, u Ministarstvu kulture kažu da u toj oblasti nije potrebna dodatna regulativa.

Pomoćnica ministra kulture Nataša Vučković-Lesandrić navodi da se i sada lako može doći do podataka o vlasnicima medija.

"Na sajtu Agencije (za privredne registre) ima registar javnih glasila. Tu se nađe broj, ukucavanjem tog broja do osnivača na bazi pretrage osnivača možete doći do i do vlansika. Zaista nije problem", kaže ona.

Nataša Vučković-Lesandrič ipak ne zna ko su vlasnici "Novosti".

"Nisam radila pretragu ali vidim da ima tri pravna lica, obzirom da je reč o firmama koje su van zemlje", kaže ona.

Međutim, sledeći uputstva pomoćnice ministra dolazi se samo do podatka da je osnivač "Večernjih novosti" otvoreno akcionarsko društvo "Novosti".

Podsetimo, 63 odsto akcija "Novosti" kupile su firme "Ardos", "Karamat" i "Trimaks", čiji je vlasnik Milan Beko tvrdi kontroverzni biznismen Stanko Subotić Cane u izjavi koju je dostavio tužiocu za organizovani kriminal nakon optužbi da je on dao novac za privatizaciju te kompanije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.