Boljević o sudijskoj funkciji - neustavan reizbor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boljević o sudijskoj funkciji - neustavan reizbor

NOVI SAD - Predsednik Društva sudija Srbije Dragana Boljević smatra neustavnim i neprihvatljivim reizbor sudija, kako je predviđeno setom novih pravosudnih zakona čija je procedura donošenja u pripremi.

"Ustav Srbije garantuje stalnost sudijske funkcije, a u predloženim zakonima poziva se na ponovni izbor sudija, po konkursu za stalnu sudijsku funkciju, što je potpuno neprihvatljivo", rekla je Boljevićeva.

Ona je dodala da, osim neustavnosti reizbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sudija, zakonom nije utvrđen ni osnov za prestanak sudijske funkcije, kao ni rok za donošenje odluke o potrebnom broju sudija u Srbiji.

"Šestomesečni rok u kojem budući visoki savet sudstva treba da donese odluku o potrebnom broju sudija u Srbiji nerelano je kratak. Apsurdno je očekivati da će taj savet uspeti za šest meseci da razmotri više hiljada prijava, kako bi izabrao preko dve hiljade sudija", rekla je Boljevićeva za novosadski "Građanski list".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.