Bistrionica Solidarnost ili upravljanje u CK13

Izvor: Radio 021, 18.Dec.2017, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bistrionica "Solidarnost ili upravljanje" u CK13

Bistrionica na temu: Solidarnost ili upravljanje? održaće se u utorak, 19. decembra od 19 časova, u Omladinskom centru CK13.

Skupština Srbije je pre godinu dana usvojila Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, koji predviđa da svaka zgrada ima registrovan kućni savet i upravnika zgrade.

Ovim zakonom je precizirano da, ukoliko se stanari među sobom ne dogovore oko izbora upravnika, mogu da izaberu profesionalnog upravnika sa spiska Privredne komore Srbije, a ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se ne dogovore oko profesionalnog upravnika, lokalna samouprava će im na određeno vreme uvesti prinudnog upravnika zgrade.

Zakonski rok za odabir upravnika zgrada istekao je pre nekoliko dana, ali licenciranih upravnika nema dovoljno da pokriju sve stambene jedinice, kao ni uredbi koje uređuju obaveze stanara.

Odluku o visini naknade koju će stanari plaćati u slučaju prinudne uprave donosi opština, a ona će biti i u obavezi da osnuje preduzeće za održavanje zgrade, kome će biti poverena briga o uređenju zgrade u slučaju prinudne uprave.

"Nasuprot prinudnim upravama i profesionalnim upravnicima koji prolaze jednomesečnu obuku, još uvek možemo izabrati nekoga od naših komšija na Skupštinama stanara. Uz malo samoorganizovanosti i solidarnosti, možemo izbeći dodatne stambene troškove i prepuštanje jednog dela našeg životnog prostora trećim licima. Pozivamo sve zainteresovane da dođu i podele iskustva iz svog komšiluka", poručuju iz CK13.

Bistrionica je zamišljena kao prostor u kojem se slobodno diskutuje o temama od važnosti za društvo, na otvoren način, uz poštovanje kulture dijaloga, a prevashodni cilj je razmena mišljenja. Cilj je da svi koji dođu ravnopravno učestvuju u razgovoru.

Bistrionice su deo projekta "Naša samouprava", u okviru kojeg se Omladinski centar CK13 bavi animiranjem građana za aktivno učešće u lokalnoj samoupravi i zagovaranjem prava na autonomno odlučivanje o lokalnim pitanjma, kao jednog od osnovnih preduslova demokratizacije društva.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.