Beograd zabranjuje plastične kese

Izvor: Radio 021, 25.Sep.2018, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd zabranjuje plastične kese

Korišćenje plastičnih kesa biće zabranjeno u Beogradu od 1. januara 2020. godine, odlučili su danas odbornici Skupštine grada.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić naveo je da je povod za donošenje ove odluke Zakon o upravljanju otpadom, koji je donela Vlada Srbije.

"Želimo da uredimo način na koji će maloprodajni objekti koristiti plastične kese. Takođe je važno što ova odluka stupa na snagu 1. januara 2020. godine, što znači da dajemo rok nešto duži >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << od 15 meseci, da maloprodajni lanci reše ovaj problem, odnosno da se prilagode. Planiramo i besplatnu podelu cegera širom grada", rekao je Vesić.

On je dodao da Grad sa Vladom Srbije razgovara o donošenju niza podzakonskih akata kako bi se ovaj problem rešio i van maloprodajnih objekata.

Prema ovoj odluci, trgovci su dužni da izbace iz upotrebe plastične kese na mestu prodaje, u svim maloprodajnim objektima, kao i u uslužnim i drugim delatnostima na teritoriji grada, zbog njihove štetnosti po životnu sredinu. Istovremeno, trgovci su u obavezi da obezbede alternativna rešenja za plastične kese.

Kese koje trgovci budu stavljali na raspolaganje potrošačima na mestu prodaje moći će da budu papirne, uz naknadu ili bez, a mogu kupcima da obezbede i torbe za kupovinu, takođe, uz ili bez naknade.

Odluka predviđa i novčane kazne za one koji je ne budu poštovali i to od 150.000 dinara za firmu, a 25.000 dinara za odgovorno lice u određenom objektu.

Kazne za preduzetnike koji se ogluše o novi propis biće 75.000 dinara, dok će fizička lica platiti prekršaj 25.000 dinara.

Šef odborničke grupe PSG Građanski blok 381 Rade Veljanovski podržao je odluku, ali i ocenio da rasprava o ponašanju odbornika Saveza za Srbiju Željka Veselinovića nije morala da traje toliko dugo (oko tri sata). Kako je rekao, napravljena je neka vrsta javne tribine za većinsku odborničku grupu.

"Mi smo osudili ono što je rekao Veselinović, ali zbog ovog scenarija da se sve što je važno za Beograd svede na kratko vreme, mi dalje ne želimo da učestvujemo u ovom rijalitiju", rekao je Veljanovski, nakon čega su odbornici PSG Građanski blok 381 napustili sednicu.

Sednicu su, još tokom rasprave o Veselinoviću, napustili i odbornici Saveza za Srbiju na čelu sa Draganom Đilasom.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.