Benčik i Antal pobednici Dramskog takmičenja

Izvor: Radio 021, 22.Sep.2014, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Benčik i Antal pobednici Dramskog takmičenja

Pisac Oršoja Benčik i reditelj Atila Antal pobednici su 14. Dramskog takmičenja mađarskih vojvođanskih pisaca u Novosadskom pozorištu.

Drugo mesto zauzeli su pisac Zoltan Šandor i reditelj Sorin Militaru, a treće Atila Balaž i Aba Šebešćen. "San koji je trajao 23 leta", naslov je pod kojim je publika videla tri predstave, jednu za drugom, 21. septembra. Najbolji epizodisti ovog takmičenja bili su Atila Nemet i Nora G. Molnar, a najbolje glavne uloge ostvarili su Aron >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Balaž u Livia Banka.

Dramsko takmičenje je jedinstven pozorišni događaj tokom kojeg tri pisca najpre iz šešira biraju naslove svoje buduće drame (naslovi se uzimaju iz dnevnog lista "Mađar so", a to su zapravo naslovi dnevnih vesti), povlače se u osamu i u toku jednog dana moraju da napišu dramu, te tri drame stižu potom u ruke tri reditelja koji su već okupili glumačke ekipe i tako počinje rad na tri odvojene predstave koje se uveče igraju jedna za drugom. Ceo događaj, praktično, zbiva se u roku od 36 sati.

U ovogodišnjem žiriju su pisac Tibor Balog, dramski pisac Akoš Nemet i glumica Hermina Erdelji.

Glumačke trupe sastavljene su i ove godine i od gostiju a oni stižu iz: NP Subotica, Pozorišta "Deže Kostolanji", Mađarskog kamernog pozorišta iz Sente, Dečijeg pozorišta iz Subotice i Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.