Beč: Srbija kulturna spona Istoka i Zapada

Izvor: Vesti-online.com, 18.Jun.2010, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beč: Srbija kulturna spona Istoka i Zapada

Predstojeća izložba u Beču "Srbija - kulturna spona Istoka i Zapada" je izuzetna prilika da se na najboljem mestu u tom gradu i na najbolji način predstavi srpsko kulturno nasleđe, kao i istorija Srbije u poslednjih 12 vekova, istaknuto je u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Manifestacija povodom obeležavanja 150. godišnjice Srpske pravoslavne crkvene opštine "Sveti Sava" u Beču, koja će u austrijskoj prestonici biti održana od 30. juna do 30. oktobra, veoma je značajna za >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Srbiju ne samo s kulturološko-istorijskog aspekta nego i za promociju naše zemlje na njenom putu ka EU, rečeno je na konferenciji za novinare u Matici.

Matica srpska, kao najstarija kulturna i naučna institucija srpskog naroda dobila je, uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve, priliku da organizuje tu izuzetnu izložbu koja će biti priređena u Muzeju katedrale Svetog Stefana u Beču, pod visokim pokroviteljstvom predsednika Srbije i Austrije, Borisa Tadića i Hajnca Fišera.

Predsednici dveju država će, kako je potvrđeno, govoriti na svečanom otvaranju izložbe 29. juna, a visokim zvaničnicima Srbije i Austrije, crkvenim velikodostojnicima, predstavnicima diplomatskog kora i mnogobrojnih zvanica obratiće se i bečki nadbiskup Kristof Šenborn i episkop bački Irinej.

Generalni sekretar Matice srpske Dušan Nikolić, koji je i predsednik Organizacionog odbora manifestacije, napomenuo je da su pripreme izložbe trajale dugo jer je reč o "vrlo delikatnom, složenom i izazovnom poduhvatu" u kojem je bilo angažovano mnogo stručnjaka različitih oblasti.

Veliki izazovi za organizatore su bili prikupljanje izložbenih eksponata, rad na pripremi kataloga, koji će biti objavljen prvo na srpskom već idućeg meseca i na engleskom i nemačkom jeziku, rekao je Nikolić napominjući da se podaci o izložbi već nekoliko meseci nalaze na internet sajtu tog austrijskog muzeja.

Štampan je i plakat na kojem je reprodukcija freske "Beli anđeo", po kojoj je Srbija prepoznatljiva u okviru svetske kulturne baštine, i taj plakat je već izložen u austrijskoj prestonici a biće predstavljen i kod nas. Kustos izložbe Branka Kulić, donedavno upravnica galerije Matice srpske, napomenula je da je učinjen veliki napor kako bi se iz obimnog materijala na najbolji i najefektniji način predstavilo srpsko kulturno-istorijsko nasleđe, u rasponu od deset vekova, na relativno malom prostoru.

Naglasivši da je geografsko mesto Srbije odredilo i našu sponu između Istoka i Zapada u tom dugom vremenskom periodu, ona je napomenula da je predstojećom izložbom predstavljen taj razvojni put od vizantijskog perioda, preko turskog uticaja do preuzimanja vrednosti zapadnoevropske kulture, naročito od 18. veka.

Potpredsednik Matice Slavko Gordić očekuje da će izložba "Srbija - kulturna spona Istoka i Zapada" pružiti posetiocima dobru priliku za upoznavanje našeg identiteta i ukupnog nasleđa, državnog, političkog, kulturnog i umetničkog.

"Svaka zemlja i njena kultura nastoje da se na najbolji i najverodostojniji način legitimišu danas u svetu", rekao je Gordić napominjući da su "naš narod, kultura i nasleđe ponekad bivaju nepravedno i nedobronamerno interpretirani i vrednovani", pa bi to bio jedan od ključnih razloga da se u Beču, drevnom srednjoevropskom centru, upriliči ova izložba.

U pripremu manifestacije uključeni su i Galerija SANU, Narodni muzej u Beogradu, Galerija fresaka, Galerija Matice srpske, Muzej srpske pravoslavne crkve, Biblioteka Matice srpske, Srpska pravoslavna crkvena opština u Beču i Nacionalna biblioteka Austrije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.