Bande krivolovaca prave pokolj na Fruškoj Gori

Izvor: 24sata, 10.Sep.2014, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bande krivolovaca prave pokolj na Fruškoj Gori

Šumarska služba Nacionalnog parka “Fruška gora” tokom vikenda je uhvatila šestočlanu grupu krivolovaca neposredno nakon što su ilegalno odstrelili divlju svinju.

Pored nesretne životinje u tom momentu se nalazilo i šest tek rođenih prasića, čiji je opstanak sada doveden u pitanje.

- U pitanju je grupa lovokradica iz Iriga i ovo je već peti put da smo ih uhvatili u krivolovu. S obzirom da im je ranije već oduzeto oružje zbog istog prekršaja, ovaj put >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << su čak došli sa tuđim naoružanjem, koji su pokušali da sakriju pod auto - kaže jedan od šumara, koji je i ranije imao susreta sa istom grupom u ilegalnom lovu.

Lovokradicama su oduzeti automobil i oružje, za koje se ispostavilo da je pozajmljeno, što je takođe zabranjeno, kao i životinja koju su bespravno odstrelili. Navodno, divlja svinja je bila samo početak, a njihov pravi plen su zapravo bili jeleni koji su ovih dana pušteni na hranilišta po Fruškoj gori.

Fruška gora | Foto: R. Getel

Samo jedna ova životinja, da bi bila legalno odstreljena, košta 20.000 evra.

Milan Radojčić, rukovodilac službe nadzora u NP “Fruška gora” kaže da divljač strada jer u ovom periodu napušta šumu i odlazi u seoske atare u potrazi za kukuruzom.

- Krivolov se desio na obodima Fruške gore jer divljač izlazi na polja kukuruza, a mi to ne možemo da kontrolišemo. Lovačka udruženja regularno i planski idu u lov i tako se održava matični fond, ali krivolov nepovratno nanosi štetu - napominje Radojičić.

Prema njegovim rečima tek predstoji sezona krivolova divljači koja obitava u NP „Fruška gora“ jer će se sa polja vratiti u šume da traže hranu.

- Krivolova će, na žalost, uvek biti, naročito kada standard građana pada i onda se zbog nemaštine okreću prirodnim resursima. Mi se protiv toga borimo svim raspoloživim sredstvima. Patrole službe nadzora rade non-stop i prate šta se dešava. Pomažu nam i volonteri i planinari koji nam dojavljuju kada primete krivolov - kaže Radojčić.

Ubijena dva srndaća i tri jelena

Sa užasima krivolova bore se i u “Šumama Vojvodine”, na čijim su lovištima nedavno zverski ubijena dva srndaća i tri jelena. Krivolovci su na lovište postavili preko 100 žičanih omči na staze kojima se divljač noću najčešće kreće i nezakonito hvatali srne i jelene lopatare čije su meso prodavali na crnom tržištu. Lovište je na ovaj način oštećeno za 800.000 dinara.

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšena banda lovokradica

Izvor: 24sata, 11.Sep.2014, 01:16

Šumarska služba Nacionalnog parka “Fruška gora” tokom vikenda je uhvatila šestočlanu grupu krivolovaca neposredno nakon što su ilegalno odstrelili divlju svinju. Pored nesrećne životinje u tom momentu se nalazilo i šest tek rođenih prasića, čiji je opstanak sada ugrožen...ZVERSKI - U...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.