Izvor: Radio 021, 18.Jan.2020, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balearska ostrva zabranila "turizam pijančenja"

Regionalna vlada Balearskih ostrva usvojila je zakon kojim namerava da suzbije "turizam pijančenja", što uključuje zabranu "happy hoursa", otvorenih šankova, te ograničava prodaju alkohola u centralnim zonama tog španskog ostrva u Sredozemnom moru.

Novi zakon zabranjuje i "balconing", opasnu praksu koja je poslednjih godina odnela dvanaest života pijanih turista. "Balconing" je prelaženje s jednog balkona na drugi, uglavnom u hotelima i turističkim apartmanima, ili pak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << skakanje s visokih balkona u bazene.

Alkoholne ekskurzije ili "pubcrowling", automati s alkoholom, žurke na brodovima poznate kao "party boats", te oglasi za alkoholna pića zabranjeni su u mestima Plaja de Palma i Magaluf na ostrvu Majorci, a takođe i u Sant Antoniju na ostrvu Ibici.

Turisti neće moći kupovati alkohol u tim zonama od 21h do 8h ujutru. Ta su mesta posebno popularna među britanskim turistima.

"Balearska ostrva postaju prvo mesto u Europi u borbi protiv turizma temeljenog na ekscesima", rekao je Iago Neguerela, zadužen za privredu i turizam u regionalnoj vladi.

Onaj ko bude praktikovao ili dopuštao "balconing" biće izbačen iz hotela i pretiće mu novčana kazna do 60.000 evra. Kritičari novog zakona smatraju da će naškoditi malim trgovcima na ostrvu Majorci i Ibici.

"To je preterana i neproporcionalna mera", rekao je za špansku televiziju Hose Tirado, predsednik Udruženje trgovaca i preduzeća za turističke usluge Majorce (ACOTUR).

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.