Avioni za zaprašivanje proterani s aerodroma

Izvor: Blic, 26.Maj.2010, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avioni za zaprašivanje proterani s aerodroma

Novi Sad - Nova uprava Aerokluba "Novi Sad" otkazala je ugovor sa "Ciklonizacijom" i naložila preduzeću da napusti aerodrom Čenej, saznaje "Blic". Dok se spor ne reši, avioni za zaprašivanje komaraca i ostalih insekata na području Novog Sada poletaće sa civilnog aerodroma iz Bečeja. Ova odluka, dok problem ne bude prevaziđen, gotovo sigurno će povećati troškove "Ciklonizaciji", ali i vreme potrebno za zaprašivanje.

Nedavno izabrana uprava aerokluba je, prema navodima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izvora "Blica", pokrenula je reviziju poslovanja i reorganizaciju sadržaja na sportskom aerodromu "Čenej" i tom prilikom raskinula ugovor sa "Ciklonizacijom". Ovo preduzeće je na aerodromu koristilo skladišni prostor, a odatle su poletali i njihovi avioni na intervencije. Informaciju o sporu potvrđuju i u "Ciklonizaciji" i u upravi aerokluba. Direktor Aerokluba Stanislav Novaković na putu je u inostranstvu. Upitan za raskid ugovora sa "Ciklonizacijom", Novaković je u kratkom odgovoru objasnio da je to preduzeće "koristilo čenejski aerodrom, a da pritom nisu ništa plaćali i da su iza sebe ostavljali krš i lom".

- Razočarani smo takvim njihovim ponašanjem i zato smo im uskratili gostoprimstvo - naveo je za "Blic" Novaković.

Firmi koja se decenijama bavi suzbijanjem komaraca u gradu i pokrajini, tako je uskraćena mogućnost da poleću iz Čeneja. Najbližu pistu su pronašli u Bečeju, koju inače koriste za intervencije na udaljenijim lokacijama od Novog Sada. U spor se, kako saznajemo, uključio i republički Direktorat civilnog vazduhoplovstva, odakle je poručeno da se ne može uskraćivati pravo sletanja i poletanja sa civilnog aerodroma, pa ostaje da se vidi da li će i kako Aeroklub "Novi Sad" postupiti u vezi s tim. Za sada je aerodrom za "Ciklonizaciju" zatvoren.

Pomoćnik direktora "Ciklonizacije" Tihomir Jakovljev ipak je optimističan po pitanju rešavanja spora.

- Skladište smo iselili sa aerodroma. To je bio mahom prostor za rezervne delove i njegovo izmeštanje neće otežati posao, jer logistiku možemo da obezbedimo za zapravšivanje komaraca. Jedini problem će biti nešto veći troškovi zbog preleta aviona, ali se to neće bitnije odraziti na našu efikasnost - objašnjava Jakovljev. Dug kišni i vlažni period, sa visokim vodostajem reka i plavljenjem područja izuzetno pogoduje razmnožavanju komaraca i očekuje se da će uskoro početi izleganje nove generacije, a veća područja izvesno je tretiraće se iz aviona.

On navodi da "Ciklonizacija" raspolaže sa četiri aviona i da im je namera da uskoro obezbede sebi još jednu poletnu-sletnu stazu u blizini Novog Sada. I pored toga, veruje da će avioni "Ciklonizacije" u rat protiv komaraca poletati iz Čeneja.

- Postoje određeni signali da bi problemi mogli da se uskoro prevaziđu. Jer taj aerodrom naše preduzeće koristi decenijama i prirodno je da da naši avioni poleću i sleću na Čanej i ubuduće – zaključuje pomoćnik direktora „Ciklonizacije".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.