Asocijacija reditelja osudila postupak festivala Sinema siti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2012, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asocijacija reditelja osudila postupak festivala Sinema siti

BEOGRAD -

Asocijacija filmskih reditelja Srbije (AFRS) najoštrije je danas osudila izostavljanje filmova "Dr Rej i đavoli" Dinka Tucakovića i "Crna Zorica" Hristine Hadžiharalabus i Radoslava Pavkovića iz nacionalne selekcije ovogodišnjeg festivala "Sinema siti" u Novom Sadu.

"Smatramo da je nedopustivo da se u okviru nacionalne selekcije koja predstavlja godišnju produkciju filmova u Republici Srbiji izostave dva filma, od ukupno 11 proizvedenih između dva festivala, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bez jasnog kriterijuma u selekciji i bez javnog isticanja ko je zapravo selektor koji je tu odluku doneo", navedeno je u saopštenju AFRS-a dostavljenom medijima.

Predstavnici Asocijacije filmskih reditelja Srbije smatraju da nije nužno sporno da takva odluka bude doneta, pod uslovom da su jasni kriterijumi i/ili ličnost selektora koji iza tog izbora stoji.

"Imajući u vidu da snimanje filma u Srbiji podrazumeva izuzetan napor i ogromno odricanje autora, smatramo da ovakvo arogantno i neprofesionalno ponašanje festivala 'Sinema siti' kalja profesionalnu čast i ugled kako izostavljenih autora, tako i čitave profesije", dodaje se u saopštenju koje je potpisao predsednik AFRS-a Boban Skerlić.

U nedavnoj izjavi Tanjugu, PR Sinema sitija Maja Cvetković objasnila je da ovi filmovi nisu uvršteni u festival zbog smanjenog broja programa, kao i da je pravilnikom određen broj filmova za svaku selekciju.

Istim povodom, ranije su se oglasili autori izostavljenih filmova, oštro kritikujući odluku organizatora i selektora Sinema sitija da njihova ostvarenja ne uvrste u program manifestacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nejasni kriterijumi slekcije festivala Sinema Siti

Izvor: Beta, 25.Jun.2012

BEOGRAD, 25. juna 2012. (Beta) - Asocijacija filmskih reditelja Srbije osudila je u ponedeljak izostavljanje filmova "Dr. Rej i djavoli" Dinka Tucakovića i "Crna Zorica" Hristine Haciharalabus i Radoslava Pavkovića .

Nastavak na Beta...

Reditelji osudili postupak festivala Sinema siti

Izvor: Glas javnosti, 25.Jun.2012

BEOGRAD - Asocijacija filmskih reditelja Srbije (AFRS) najoštrije je danas osudila izostavljanje filmova "Dr Rej i đavoli" Dinka Tucakovića i "Crna Zorica" Hristine Hadžiharalabus i Radoslava Pavkovića iz nacionalne selekcije ovogodišnjeg festivala "Sinema siti" u Novom Sadu..."Smatramo da je nedopustivo...

Nastavak na Glas javnosti...

Asocijacija filmskih reditelja kritikuje Cinema City

Izvor: Popboks, 25.Jun.2012

Nakon što su Radoslav Pavković i Hristina Hadžiharalambus, autori filma Crna Zorica skrenuli pažnju javnosti na izostavljanje njihovog kao i filma Dr Rej i đavoli Dinka Tucakovića iz sekcije Nacionalna klasa Cinema City festivala (16-23. jun), oglasila se i Asocijacija filmskih reditelja Srbije...

Nastavak na Popboks...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.