Izvor: Radio 021, 12.Dec.2018, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apoteka "Novi Sad" traži koncesionara na 15 godina

Apoteka "Novi Sad" bi trebalo da sledeće godine pređe u ruke koncesionara na 15 godina, što je plan gradskih vlasti da sačuvaju apotekarsku delatnost na teritoriji Novog Sada.

Komisija za javno-privatna partnerstva republičke vlade dala je 29. novembra "zeleno svetlo" za Predlog koncesionog akta, a sledeći potez je na odbornicima u Skupštini grada, koji će u petak, 14. decembra, odlučivati o Predlogu odluke o usvajanju koncesionog akta za obavljanje farmaceutske zdravstvene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << delatnosti u Novom Sadu.

To da je situacija u Apoteci "Novi Sad" loša, te da je potrebna promena, više nije vest, ali je novina ono što planiraju gradske vlasti sa ovom ustanovom, koja se u problemima nalazi već pet godina. Za razliku od prvobitne ideje za Apoteku, da se uđe u javno-privatno partnerstvo, u kojem bi privatni partner imao 66,7 odsto udela, a Grad 33,3, sada se predlaže nešto drugačija opcija.

Privatni partner će dobiti koncesiju na 15 godina, što će značiti da će mu Apoteka "Novi Sad" ustupiti 25 objekata u Novom Sadu, Futogu, Kaću, Rumenki, Čeneju, Ledincima, Budisavi, Petrovaradinu, Sremskoj Kamenici, Stepanovićevu, Šangaju, Kovilju, Kisaču.

"Koncesionar će biti dužan da za vreme trajanja Javnog ugovora ustanovi i održi visok i stručan nivo kvaliteta pružanja usluga u obavljanju apotekarske delatnosti, saglasno sa važećim propisima i u interesu svih građana Grada Novog Sada, kao korisnika usluga", navodi se u dokumentu.

Ono što neće pripasti koncesionaru jeste Galenska laboratorija gradske apoteke, kao i deo nepokretnosti u kojima bi Apoteka nastavila poslovanje.

U samom dokumentu navode se pojedine obaveze ugovornih strana, ali i neke pretpostavke. Tako je procena da će koncesionar uložiti oko 30,5 miliona dinara u renoviranje, opremanje i adaptaciju 25 objekata u kojima bi poslovao, a pretpostavka je i da bi koncesionar preuzeo 55 od ukupno 65 zaposlenih u Apoteci "Novi Sad", pri čemu bi zaposlio još najmanje 20 osoba. 

Od ponuđača se zahteva i iskustvo u obavljanju zdravstvene delatnosti, apotekarske delatnosti, prometu lekova i medicinskih sredstava ili drugoj srodnoj delatnosti. Kako se stoji u dokumentu, koncesija će biti dodeljena licu koje ima osnovanu privatnu zdravstvenu ustanovu ili licu koje nema osnovanu privatnu zdravstvenu ustanovu u trenutku podnošenja ponude, a čija ponuda bude ocenjena kao najpovoljnija.

"U tom slučaju, takvo lice biće dužno da na poziv Predlagača, a pre donošenja Odluke o dodeli ugovora, osnuje privatnu zdravstvenu ustanovu u skladu sa važećim propisima", dodaje se.

Koncesionar će biti obavezan da plaća koncesionu naknadu, dok aktom nije predviđeno da Grad Novi Sad ulaže sopstvena sredstva ili pozajmljuje novac putem kredita. Dodaje se i da je minimalna vrednost koncesione naknade procenjena na 314,7 miliona dinara, ali da će ona biti detaljno definisana u konkursnoj dokumentaciji.

Iako će imati obavezu da pruža "kvalitetnu, blagovremenu i kontinuiranu" uslugu prema krajnim korisnicima, odnosno građanima Novog Sada, koncesionar će imati mogućnost da sam određuje cene proizvoda koje prodaje, u skladu sa uslovima na tržištu.

Takođe, imaće obavezu da zaključi ugovor sa RFZO o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima, a ovim planom predviđa se rast prihoda od RFZO i prodaje robe u prvim godinama koncesije od nekoliko odsto.

Ukoliko sve bude išlo po planu, početak realizacije ugovora očekuje se u maju 2019. godine.

Da je kriza u Apoteci duboka, pokazuju i podaci Ministarstva finansija, prema kojima Apoteka "Novi Sad" ima više od 550 miliona dinara duga prema dobavljačima, kojima nije izmirila više od 14.000 obaveze. S druge strane, podaci Narodne banke Srbije kazuju da je račun apotekarske ustanove u blokadi već duže od godinu dana, dok je iznos blokade prešao 80 miliona dinara.

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.