Izvor: Radio 021, 30.Apr.2019, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aplikacije za brojanje koraka nisu pouzdane

Američko društvo za zaštitu potrošača "Which?" sprovelo je istraživanje o tačnosti aplikacija za merenje fizičke aktivnosti, poznatijih kao merači koraka, i došlo da zaključka da mnoge od njih daju potpuno pogrešne podatke.

Kako prenosi BBC, istraživanjem je obuhvaćeno čak 118 takvih aplikacija i to na traci za trčanje, a zadatak je bio dovršiti trkački maraton od 42 kilometra.

Kao najmanje pouzdana pokazala se aplikacija Garmin Vivosmart 4, koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << rezultat umanjila za čak 17,3 kilometara - naime, umesto unapred dogovorena 42 kilometra, istraživač je zapravo istrčao 59,5 kilometara!. Garmin je gotovo neverovatnu grešku pokušao da opravda činjenicom da im aplikacija nije imala GPS.

Odstupanja su se događala i kod Appleovih aplikacija. Od njihovih osam testiranih modela, Apple Watch serija 1 bila je najpreciznija i grešila za samo jedan odsto, dok je serija 3 precenila istraživača za čak 13 odsto. Naime, prema toj seriji trkač je "završio" maraton od 42 km već nakon 36,7 kilometara.

Odstupanja su zabeležena i kod drugih aplikacija, poput Samsung Geara S2, Xiaomi Amazfit Bipa i Huawei Watch 2 Sporta.

"Naši testovi pokazali su da se ne možete pouzdati u brojne modele velikih brendova pa pre kupovine obavezno proverite da li ste dovoljno istražili na šta ćete potrošiti novac", zaključila je Natali Hičins iz društva "Which?".

Ipak, pojedini stručnjaci su zaključili kako test na pokretnoj traci baš i nije najbolja metoda za istraživanje.

"Test u stvarnom svetu, na putu, bio bi puno korisniji za potrošače", izjavio je dr Dejl Eslidžer, predavač fizičke aktivnosti i zdravlja na Lafboro univerzitetu.

Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.