Apel protiv ponižavanja građana Novog Sada i Vojvodine

Izvor: Novine novosadske, 12.Okt.2012, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel protiv ponižavanja građana Novog Sada i Vojvodine

Gradska kuća i Skupština gradaKoalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenila je danas da su odluke novosadske gradske vlasti o smenama i postavljanjima u kulturnim institucijama “jasan dokaz da je njihov osnovni cilj ponižavanje građana Vojvodine i njenog glavnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Novine novosadske << grada”.
NVO su u saopštenju za javnost navele da su odluke gradske vlasti pokazatelji “ne samo cinizma, osionosti i nekompetentnosti, nego i njihove jasne namere da političkim i kulturnim ‘inženjeringom’ ponište sve kulturne vrednosti i specifičnosti Novog Sada i cele
Vojvodine”.
“Njihov cilj je jasan: uspostavljanje kulturnog modela po nacionalističko-tradicionalističko-estradnom uzusu i zatiranje alternative, kritičke misli i modernosti”, navodi se u saopštenju.
Uz konstataciju da su novi vlastodršci već najavljivali “glogov kolac” za Vojvodinu, NVO smatraju da je očigledno da je taj “glogov kolac” za početak zabijen u novosadsku kulturu.
Građanska Vojvodina je navela da se to pre svega odnosi na smenu direktora Kulturnog centra Novog Sada Lasla Blaškovića zbog latiničnog natpisa na uslaku u zgradu, izbor potpuno nekompetentne osobe za vršioca dužnosti direktora Muzeja grada Novog Sada i
neuspeo pokušaj imenovanja estradnog radnika Dragana Marinkovića Mace za direktora Pozorišta mladih.
“Zabrinuti za budućnost Novog Sada i Vojvodine, zbog novog talasa ekstremnog nacionalizma i nasilja i ismevanja vojvođanske multikulturalnosti, tradicije i savremene kulture, apelujemo na javnost, građane, organizacije civilnog društva i institucije da
pokažu solidarnost i zajedno stanu u odbranu Novog Sada i Vojvodine, bez obzira na međusobne razlike”, piše u saopštenju.
Izvor: Beta

Nastavak na Novine novosadske...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.