Izvor: Radio 021, 05.Avg.2020, 13:09

Anketa pokazala: 85 odsto privrednika protiv povećanja minimalca

U Srbiji se 85 odsto privrednika protivi povećanju minimalne cene rada u idućoj godini, dok je svega 15 odsto spremno da prihvati povećanje, ali uz značajno smanjenje troškova poslovanja preduzeća, pokazalo je istraživanje Unije poslodavaca Srbije, a objavljeno je danas.

Takav stav privrede bitno se razlikuje u odnosu na prošlu godinu, kada je za 46 odsto anketiranih povećanje minimalca bilo prihvatljivo, pokazalo je istraživanje.

Kako je ukazano u Uniji poslodavaca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ovolika razlika rezultat je pogoršanih uslova poslovanja zbog krize izazvane pandemijom virusa korona.

Rešenje ovakve situacije poslodavci vide u umanjenju troškova poslovanja, kroz proporcionalno umanjenje poreza i doprinosa, povećanje neoporezivog dela zarade i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta. Na taj način moguć je održivi rast zarada u privatnom sektoru, koji ne bi išao na teret preduzeća i uz umanjenje njihove konkurentnosti.

Кratkoročno smanjenje prihoda u budžetu kroz ovakvo rešenje bilo bi pokriveno kroz veću potrošnju, stabilizaciju krize, rast zaposlenosti i rast broja privrednih društava i preduzetnika.

U istraživanju Unije poslodavaca učestvovali su predstavnici 133 privredna subjekta, koji zapošljavaju ukupno 16.134 osobe i tri udruženja preduzetnika koja broje 1.935 poslodavaca kod kojih je zaposleno oko 5.800 radnika.

Podseća se da tokom jula Unija poslodavaca Srbije tradicionalno realizuje konsultacije i istraživanje stavova poslodavaca sa ciljem da se sagledaju stavovi privrednika po pitanju visine minimalne cene rada u Srbiji.

Pregovori sa predstavnicima Vlade Srbije i sindikatima otpočinju tokom avgusta, a u septembru u okviru Socijalno-ekonomskog saveta Srbije razmatra se visina minimalne cene rada za 2021. godinu.

Podsetimo da je Politika juče pisala da će pojedini sindikati tražiti da minimalac bude bar 35.000 dinara, a da godinama govore kako bi trebalo izjednačiti minimalnu zaradu sa minimalnom potrošačkom korpom, koja trenutno iznosi 37.000 dinara.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.