Andrej Tarkovski dobio svoj prvi spomenik u svetu

Izvor: Radio 021, 05.Avg.2017, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Andrej Tarkovski dobio svoj prvi spomenik u svetu

Veliki sovjetski i ruski režiser Andrej Tarkovski dobio je prvi spomenik u svetu, u Suzdalju na obali reke Kamenke, na mestu gde je pre 52 godine snimao antologijski film "Andrej Rubljov".

Svečanosti otkrivanja spomenika, povodom obeležava 85. godišnjice rođenja Tarkovskog, prisustvovali su njegov sin Arsenij Tarkovski, glumci Nikolaj Burljajev, Aleksandar Pankratov Čorni, Boris Tokarjev, Aleksandar Balujev i drugi.

Skulptorka Marija Tihonova je napravila spomenik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tako da se Andrej Tarkovski i dva njegova glavna junaka iz "Rubljova" nalaze ispred zvona. Sa desne strane Tarkovskog nalazi se majstor, livac Boris, a na drugoj strani je ikonopisac Andrej Rubljov, budući svetac. Osim toga, na jednoj strani spomenika izlivena je reporodukcija znamenite "Svete Trojice".

"Spomenik je podsećanje na to kakav bi trebalo da bude ruski film i kinematografija. Ovo je veliki događaj u ruskoj i svetskoj kulturi, jer je ovaj film proglašen za jedan od najboljih svih vremena i doneo je svetsku slavu Tarkovskom", rekao je Burljajev, koji je u "Rubljovu" glumio mladog livca zvona Borisa.

Autor: Novosti

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.