Izvor: Radio 021, 24.Avg.2019, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika otvara konzulat na Grenlandu

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa planira da otvori američki konzulat na Grenlandu, usred sve većeg strateškog i ekonomskog interesovanja za tu dansku teritoriju.

U pismu koje je Stejt department uputio Kongresu, osnivanje konzulata u Nuuku deo je plana američke spoljne politike da poveća prisustvo na Arktiku.

"SAD imaju strateški interes za unapređenje političkih, ekonomskih i komercijalnih odnosa širom arktičkog regiona", navodi se u pismu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << upućenom kongresnom Odboru za spoljne poslove. Kako se dodaje, stalno diplomatsko prisustvo omogućilo bi SAD da zaštiti osnovne kapitalne jedinice na Grenlandu i istovremeno razvije dublje odnose sa grenlandskim zvaničnicima i društvom.

Stejt department je naveo da je već odredio službenika za te poslove iz američke ambasade u Kopenhagenu, a sada planira da zaposli lokalno osoblje na Grenlandu do jeseni ili ubrzo nakon toga.

Tramp je prošle nedelje izazvao diplomatski spor sa Danskom, nakon što je predložio da SAD kupe Grenland, što je danska vlada odbila.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.