Izvor: Radio 021, 23.Avg.2019, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amazonija gori, a Bolsonaro poručuje strancima da se ne mešaju

U jeku sve većih međunarodnih kritika zbog požara koji besne širom Amazonije, brazilski predsednik Žair Bolsonaro priznao je da je moguće da farmeri ilegalno podmeću šumske požare, ali je rekao i da stranci ne treba da se mešaju u brazilska unutrašnja pitanja.

Francuski predsednik Emanuel Makron i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na Tviteru su izrazili zabrinutost zbog požara koji su dosegli rekordan broj ove godine, uništili široke pojase šume >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koji se smatraju vitalnim bedemom protiv globalnog zagrevanjem.

Bolsonaro je ljutito odgovorio na to što smatra uplitanjem.

"Te zemlje koje ovde šalju novac, ne šalju ga iz milosrđa ... Šalju ga u svrhu uplitanja u našu nezavisnost", rekao je predsednik Brazila u prenosu uživo putem Fejsbuka.

Ipak, dan ranije je priznao da Brazil sam nema sredstava da kontroliše požare.

"Amazonija je veća od Evrope, kako se možete boriti protiv podmetnutih požara na takvom prostoru", pitao je novinare nakon što je napustio predsedničku rezidenciju.

"Nemamo za to sredstava", dodao je.

Požari u Amazoniji porasli su za 83 odsto ove godine u poređenju s istim prošlogodišnjim razdobljem, pokazuju vladini podaci. Premda požari jesu uobičajeni i prirodni događaji u ovo doba godine, aktivisti za zaštitu prirode za ogromno povećanje broja požara okrivljuju farmere koji vatru podmeću radi stvaranja pašnjaka.

Farmeri su možda dobili prećutno ohrabrenje desničarskog predsednika, koji je vlast preuzeo u januaru. Bolsonaro je u više navrata rekao da veruje da Brazil mora da otvori Amazoniju za poslovne interese, da dopusti rudarstvo, poljoprivredu, i drvnim kompanijama da iskoriste prirodne izvore.

U sredu je za podmetanje požara okrivio nevladine organizacije, za šta nije dao nijedan dokaz. Čini se da je u četvrtak popustio, kad je prvi put izrekao da bi u pozadini podmetanja požara mogli biti farmeri.

Autor: Hina/Reuters

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.