Izvor: Radio 021, 15.Jan.2020, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afrička kuga kod divljih svinja u istočnoj Srbiji

Na teritoriji dva lovišta u Pirotskom okrugu i jednom u okolni Kladova ustanovljena je pojava afričke kuge kod divljih svinja, a sprovode se sve neophodne mere kako bi se ta bolest suzbila, kažu u Upravi za veterinu.

Rukovodilac Nacionalnog kriznog centra Uprave za veterinu Saša Ostojić kaže da se afrička kuga kod divljih svinja pojavila početkom meseca i to najpre zbog pogoršanja epiziotološke situacije u zemljama u okruženju, pre svega, u Bugarskoj i Rumuniji.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />One imaju sve više ovakvih slučajeva i bilo je za očekivati da se može skorije proširiti na naše prostore naročito zbog migratornih puteva divljih svinja, koje je teško kontrolisati, rekao je Ostojić Tanjugu.

Slučajevi afričke kuge kod divljih svinja registrovani su u graničnim predelima prema Bugarskoj, u Pirotskom upravnom okrugu i u opštini Kladovo. On podseća na to da u Srbiji više nema zaraze afričkom kugom kod domaćih svinja i dodaje da je pojave te bolesti bilo na poručuju Mladenovca, Smederevske Palanke i jednom mestu u pograničnom delu, ka Rumuniji .

"Sveobuhvatnim merama i nadzorom uspeli smo da odjavimo bolest afričke kuge kod domaćih svinja u Srbiji i više te bolesti nema kod domaće stoke", rekao je Ostojić.

On je naveo da se drugačije tretira pojava afričke kuge kod domaćih i divljih svinja, a samim tim preduzimaju i drugačije mere. Što se tiče domaćih svinja, propisuje se zabrana kretanja i prometa stoke i proizvoda dok se kod pojave bolesti kod dvijih životinja, te mere ograničavaju i fokusiraju na lovišta, zabranu lova ili pojačani odstrel u zavisnosti od toga o kojoj zoni je reč.

Prema postojećem rešenju i merama na terenu sprovodi se pojačani odstrel kako bi se smanjio broj divljih svinja na ugroženom području, a samim tim predupredila i pojava bolesti, rekao je Ostojić.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.