Nove registracije na Kosovu

Izvor: B92, 06.Dec.2010, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove registracije na Kosovu

Priština -- Kosovske vlasti počele su danas da izdaju nove automobilske registarske oznake, sa logotipom "RKS" i nove saobraćajne dozvole sa ugrađenim čipom.

Stare tablice sa inicijalima "KS" će biti zamenjene.

Na novim tablicama, sa leve na desnu stranu ispisan je natpis "RKS" na plavoj podlozi, iza čega sledi dvocifren broj, zatim grb Kosova, trocifreni broj i na kraju dvoslovni inicijali rejona.

Direktor Agencije za registraciju građana u Ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unutrašnjih poslova Kosova Bljerim Camaj rekao je na predstavljanju tablica da je blagovremeno završeno naručivanje tablica i da ih ima dovoljno.

Camaj je rekao da će svi građani kojima od sada pa nadalje ističe registracija, dobiti nove tablice. Oni kojima još ne ističe registracija moći će i dalje da voze sa starim tablicama.

On je rekao da će osim novih tablica biti izdavane i nove saobraćajne dozvole.

Prve nove tablice je uručio ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi, najavivši da će preko ministarstva inostranih poslova Kosova biti poslato službeno obaveštenje zemljama regiona o korišćenju novih automobilskih tablica.

"Preko Ministarstva spoljnih poslova (MSP) smo obavestili sve države o novim tablicama i ne očekujem probleme, osim sa severnim susedom (Srbijom)", rekao je Redžepi.

On je rekao da kosovske vlasti još nisu odlučile kako da se odnose prema vozilima koja imaju tablice sa oznakama gradova na Kosovu, a koje izdaje MUP Srbije.

"Nova vlada će doneti odluku još koliko će biti tolerisana vožnja sa starim tablicama. Biće određen datum. Nadam se da će i Srbija da razume realnost, a biće sigurno i pritiska od Evropske unije, a ovo pitanje, odnosno priznavanje tablica može da bude i deo pregovora", rekao je Redžepi.

U slučaju da vlasti u Srbiji ne priznaju nove kosovske tablice, Redžepi je rekao da u Prištini mogu da donesu istu odluku za srpske tablice.

"Da li će rok biti tri ili šest meseci, ali oni će biti prinuđeni da na Kosovu voze sa tablicama Republike Kosovo. Ako Srbija ne priznaje tablice, onda ćemo probati da nađemo alternativni način”, rekao je Redžepi.

Nove saobraćajne dozvole će u odnosu na stare imati novi dizajn, novi način izrade u odnosu na stare i sa mnogo više podataka koji zadovoljavaju standarde Evropske unije, rekao je Redžepi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dačić: Prištinske vlasti ne žele dijalog

Izvor: EMportal, 07.Dec.2010, 15:33

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da najavom da na Kosovu neće biti dozvoljenje registarske tablice Srbije, kosovske institucije pokazuju da ne žele bilo kakav dijalog sa Beogradom.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.