Vuk na Port DOtoju

Izvor: B92, 01.Jun.2023, 08:54

Vuk na Port D'Otoju

"Crna sreda" Francuzima je zamenila ono naše standardno "crni petak". Kako kome. Novak Đoković je barem na terenu pokazao da ga ne zanimaju praznoverice.

Mada je, fantastično okrenuo narativ na drugu stranu i zagolicao radoznalost ne samo kamermana, koji je zumirao metalni medaljončić na njegovim prsima, već i čitave teniske planete.

Ne sumnjam da će se oko toga i te "tajne" ispredati nove teorije, ali neka i bude tako, važno je ovo: noćna sreda u Parizu vratila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nam je onog starog prepoznatljivog Novaka.

Je li igrao na visokom nivou? Jeste.

Je li tragao i nalazio najbolja rešenja i za najdelikatnije situacije tipa vetar, ludilo od udaraca od strane protivnika, klizav teren, bezobraznik iz publike? Jeste.

Je li se standardno ljutio na članove svog tima da budu glasniji? Pa jeste.

Je li pustio krik kada je sa 0:40 uspeo da okrene i dobije servis gem? Da, jeste!

"Srpski vuk" je pustio glas po zapadnim ulicama Pariza i biće da se nekima, naročito ako su ga gledali onako "rasplamsalog za igru", zaledila krv u žilama. A nema Rafe da mu zapreti i njima priskoči u pomoć.

Pretpostavka da će (kako sam ga krstio lično, izvinjavam se) Rambo Marton Fučovič biti savršeno dobra provera za Novakovu formu u prvoj nedelji.

Aleksandar Kovačević je, uz dužno poštovanje momku, bio protivnik za povratak u ritam, za opipavanje pulsa slema.

Marton Fučovič je već bio nešto drugo - alarm budilnik za onog starog, šampionskog Novaka, kog nismo videli u tom maniru još od Australije.

U tom prvom setu, mađarski teniser je na terenu delovao kao da je savršena kompjuterska animacija. Kretao se i manevrisao terenom poput zveri, svaki udarac je bio ispaljen kao iz topa, lucidno je koristio te ravne udarce, savršeno rezao loptu, igrao drske drop-šotove. Ma jednostavno, bio je to maestralan test za Novaka da izvuče iz njega ono najbolje! Što je mesecima negde spavalo u njemu.

Ako su posle prilično kilavog proleća (s razlogom takvog, povrede) mnogi sumnjali da će Novak uspeti da se ubrza dovoljno za ritam pariskog slema, sada su dobili odgovor - on i dalje stiže sve, vraća sve, ima turbo brzinu napred-nazad, i ne, nema nikakvih fizičkih nedostataka. Bogu Hvala, kuc, kuc...

Oštrom oku prekaljenih teniskih lafova, Matsu Vilanderu i Timu Henmanu nije promakla Novakova oštrina na terenu.

Henman je rekao da je Novak ovim mečom postavio marker ostalim igračima, dok je Vilander konstatovao da je posle onog maratonskog prvog seta od 87 minuta i viđeno nešto drugo.

"Nije da je Fučović spustio nivo tako mnogo koliko mislim da je Đoković odlučio da mu ne dozvoli da igra. Inteligentno, mudro, pravi udarac u pravi čas".

Imao je Novak još nešto tu - sigurno nije zaboravio Martonovu izjavu one godine "da mu nije mesto u Australiji".

Surovo je počašćen - krompirom. Čisto da se ne zaboravi.

Dobro, već znamo da su loptice drugačije ove sezone u Parizu, da se mnogi na njih žale. Ipak, ne vidim da su Novaku nešto mnogo naudile, naprotiv.

Silina, intenzitet njegovih udaraca otkako je krenuo sa prvim poenom ove sezone u Parizu, jasno govore o tome da je sa svojim timom dugo i brižljivo planirao taj vojni plan, "Misiju 23".

Ne samo da ume da ubrza ili uspori kada treba, taktički vešto, nego su mu udarci zaista jači, dublji, probojniji, vineri sevaju na sve strane, servis je ubitačan, precizan (narčito onaj na T liniju, kik je opet moćan i loptica odskače visoko, čak i po večernjim uslovima). Servisi od 212 ili 218 kilometara na šljaci? Novak? Ma pojačao je, nema dileme.

Malo nevolja mu je stvarao vetar, više zbog tog naglog uticaja na trajektoriju loptice i njeno iznenadno produženje, zbog čega je platio ceh u nemalom broju poena (setite se čudnih udaranja ramom i pokušaja da iz zgloba izvuče neke udarce), ali čim je našao ritam, kako da se izbori i sa tim, sve je došlo na svoje mesto.

I Marton, ko Marton - teško je bilo verovati da će moći da igra do kraja kao u tom početnom setu.

Primetim kako ovih dana, kada Nadal nije pod svodovima Šatrijea i Lenglena, svi nekako upiru prstom ka novom broju jedan.

Jeste, momak je valjan naslednik Rafe, onaj njegov let protiv Danijela Tara prkosio je stvarno zakonu gravitacije, ali ako sve bude po planu, gledaćemo ga sa Novakom u finalu pre finala, u polufinalu.

Pol Meknami je možda u pravu - on kaže da je šteta ako bude tako jer taj meč "plače da bude finale".

On predlaže da bi ubuduće izbor trećeg i četvrtog nosioca trebalo da bude baziran na osnovu podloge, ne da "novčić" odredi ko će na koju stranu (mada to sada rade kompjuteri, hm...). Time bi se balansirao žreb po njemu.

Neka to bude tema za neke druge. Nas bi trebalo da zanima isključivo Novakova igra. A ona, posle ovoga, složićete se, prilično obećava.

Alehandro Davidovič Fokina je momak koji je napredovao jako, koji će biti takođe odličan test Novakove forme i mislim da će pomoći da se tonus održi ili čak podigne i na stepen više.

I da se ona, kako pretpostavljam, preko Hurkača i nekog od Rusa (Hačanov/Rubljov) natempira savršeno za taj okršaj nad okršajima, sudar generacija, priču staro-novo, sa Alkarasom.

Ustvari biće to prilika da na jednom velikom mestu dobijemo odgovor da li je mali Karlitos zaista broj jedan ili je Novak svu svoju inteligenciju, snagu, iskustvo vešto ostavio za trenutke odluke na najvećim turnirima, koji su mu prioritetni, najvažniji.

Da pokaže još jednom svima ko je student, a ko profesor.

Naravno, uz svu dozu opreza koju pretpostavlja igranje na jednom grend slemu, ali uz odvažnost, hrabrost, veru u sebe.

Obrisi Monte Karla, Banjaluke, izostanak iz Madrida, poraz u Rimu, sve je to ostalo iza Novakove partije u drugom kolu.

A Fučovič sad, mirne duše, može da ide dalje, da bilduje.

Jer doktor Novak je prozvao, "sledeći, molim".

Autor: Zoran Kecman

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.