Umetnost bez glutena

Izvor: Politika, 02.Maj.2015, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnost bez glutena

Belančevinu koju je Novak Đoković izbacio iz ishrane, Francuz Artur Kule proterao sa slika poznatih umetnika

Ishrana bez glutena nije samo nužda onih koji boluju od celijakije, poremećaja izazvanog ovom belančevinom, već je taj režim ishrane postao modni trend širom sveta, a naročito od kada je teniser >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Novak Đoković pre nekoliko godina objavio da je iz jelovnika izbacio svu hranu u kojoj se nalazi ovaj protein.

Za razliku od najboljeg svetskog tenisera koji je gluten proterao iz ishrane, jedan Francuz izbacio ga je iz umetnosti. Artur Kule (26) napravio je internet blog „Muzej bez glutena” na kojem objavljuje slike poznatih umetnika, od Karavađa preko Vinsenta van Goga do Salvadora Dalija, zatim reklamne postere i scene iz crtanih i igranih filmova sa kojih je uklonio sve što sadrži gluten.

Uz ime autora, posetioci ovog virtuelnog muzeja mogu da vide originalnu sliku, kao i njen izgled posle Kuleove intervencije. Tako je, na primer, sa dela „Mlekarica” holandskog slikara iz doba baroka Jana (poznatog i kao Johan) Vermera obrisan hleb, a iz scene poznatog Diznijevog ostvarenja „Maza i Lunja” nestao je tanjir sa špagetama. Na slici savremenog američkog umetnika Džefa Kunsa, čija dela dostižu rekordne cene, od parčeta torte ostao je samo ukrasni cvet.

Najpre se za ovaj blog pretpostavljalo da je još jedan način  popularisanja bezglutenskih namirnica, a bilo je i tumačenja da je reč o ismevanju i šali na račun tog režima ishrane. Dilemu je rešio autor bloga koji je, inače, za vreme studija radio kao obezbeđenje u Luvru, jednom od najpopularnijih svetskih muzeja.

„Ovo je šala”, kazao je Kule, grafički umetnik koji u Parizu podučava veštinama fotomanipulacije. Ideju nije dobio, kako bi se moglo pomisliti, zbog toga što je alergičan na gluten, već kada je video reklamu za proizvode bez ove belančevine. Kako je objasnio za Bi-Bi-Si, blog „Muzej bez glutena” je nov način gledanja na poznate slike koje su sada zahvaljujući deljenju na društvenim mrežama prikazane novoj publici.

Da ishrana bez glutena nije samo deo terapije obolelih od celijakije, već i rasprostranjeni trend, potvrđuju podaci iz Velike Britanije gde jedan odsto stanovništva ima taj poremećaj, dok je prodaja bezglutenskih proizvoda porasla za čak 15 odsto samo u poslednjoj godini. I u SAD je čvrsto utemeljeno uverenje, kako piše „Vašington post”, da su hleb, pivo, testenine i druga hrana koja sadrži gluten štetni za zdravlje. Nasuprot tom laičkom verovanju, nauka nije potvrdila da je bezglutenska ishrana dobra za svakog. Mnogi se pitaju kako je gluten, prisutan u osnovnoj hrani koja je hiljadama godina održala čovečanstvo, sada odjednom postao toliko štetan. Čak i ukoliko bi odricanje od ove belančevine bio siguran put do boljeg zdravlja, to ne bi mogli da priušte svi s obzirom na to da su žitarice, u kojima se nalazi, najjeftinija hrana i da podmiruju petinu kalorijskih potreba ljudi širom planete.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.