Pobedom na Rolan Garosu, Đoković kompletirao Gren slem

Izvor: Prva.rs, 05.Jun.2016, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobedom na Rolan Garosu, Đoković kompletirao Gren slem

Đokoviću se posrećilo da iz četvrtog finala u Parizu dođe do jedinog gren slema koji mu je nedostajao, a ukupno 12.
Ujedno, postao je tek drugi teniser koji je u istom trenutku vladao sa sva četiri najvrednija pehara (posle Dona Badža i Roda Lejvera) i ujedno tek osmi koji je sakupio sve gren slemove.
Novak je zadao novi težak udarac rivalu, povećao prednost u međusobnim duelima na 24:10, i zabeležio 13 trijumf u poslednjih 15 mečeva nad Marejom.
On je do titule >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << na stadionu "Filip Šatrije" došao posle preokreta u velikom stilu, pobedivši svetskog broja 2 dominantnom igrom nakon gubitka prvog seta i tri sata igre.
Đoković je kao iz snova otvorio duel, na servis Britanca osvojio je sva četiri poena i odmah došao do brejka, ali Marej nije klonuo i već u narednom gemu napravio je ri-brejk, a potom vezao još tri gema za 4:1 za prednost.
Stvari su se u potpunosti okrenule posle toga, Srbin je furiozno igrao i lako se vratio u igru prepustivši samo jedan gem u drugom setu.
Đoković nije želeo da se zaustavi na tome, pogađao je iz svih pozicija i vršio veliki pritisak prilikom servisa Mareja, što je rezultatiralo velikim brojem brejkova u korist Novaka, za preokret 2:1.
Đoković je igrao sa sve više samopouzdanja, na startu četvrtog seta napravio je brejk, ali je u osmom gemu na svoj servis propustio da reši meč.
Ipak, sve je ispravio u 10. gemu posle male drame i dve neiskorišćene meč lopte, ali je iz treće konačno razbio veliku barijeru zvanu Rolan Garos.
Otvoreno prvenstvo Francuske igralo se za nagradni fond od 32 miliona evra, a Đokoviću kao pobedniku pripada dva miliona evropskih novčanica.
Đoković: Osvajanje Rolan Garosa najveći trenutak u karijeri
Najbolji svetski teniser Novak Đoković rekao je danas da mu je osvajanje prve titule na Rolan Garosu verovatno najveći trenutak u karijeri.
Đoković je u svom četvrtom finalu u Parizu pobedio Britanca Endija Mareja sa 3:6, 6:1, 6:2, 6:4 i došao do 12. trofeja na gren slemovima, prestignuvši legendarne Bjorna Borga i Roda Lejvera.
"Ovo je zaista verovatno i najveći trenutak u mojoj karijeri. Lepo je videti sunce posle deset dana kiše, ali i zadovljstvo videti svu ovu publiku u finalu. Nadam se da su svi uživali", rekao je Đoković posle utakmice.
Srpski teniser dodao je za njega najvažnije da je konačno osetio slast pobede u Parizu.
"Moram reći da je za mene najvažnije da sam osetio nešto što čitavog života nisam osetio na Rolan Garosu. Jako važno za mene je i što sam iscrtao srce na terenu u Parizu i što sam došao do trofeja", dodao je Đoković.
Ujedno, Đoković je ušao u istoriju tenisa jer je ostvario najveći niz pobeda na gren slemovima, pošto mu je današnji trijumf čak 28. uzastopni, i postao tek osmi igrač koji je kompletirao sva četiri najvrednija trofeja.
On je poručio da mu je teško da pronađe prave reči i opiše trenutak posle osvajanja Otvorenog prvenstva Francuske.
"Tri puta sam gubio u Parizu, Nadal i Vavrinka su bili bolji. Nisam najbolje počeo ni danas, Endi je bio čvrst, borio sam se sa svojim nervima i na kraju izborio", jasan je bio Novak.
Prema njegovim rečima igra u finalu od drugog seta do sedmog gema u četvrtom je njegova najbolja na šljaci ikada.
"Pre kraja bilo je dosta emocija, iako sam kao sportista bio naučen i istreniran da izbegnem to. Nisam mogao da zamenarim osećaj da sam blizu osvajanja, ali sam zagrizao kasnije", zaključio je Đoković.
Marej: Đoković zasluženo, svedoci smo istorije
Britanski teniser Endi Marej čestitao je Novaku Đokoviću osvajanje prve titule na Rolan Garosu i istakao da je srpski teniser potpuno zasluženo stigao do trofeja.
Đoković je u svom četvrtom finalu u Parizu pobedio Mareja sa 3:6, 6:1, 6:2, 6:4 i došao do 12. trofeja na gren slemovima, prestignuvši legendarne Bjorna Borga i Roda Lejvera.
"Hvala mom timu i prijateljima, kao i mojoj porodici, što su danas sa mnom. Hvala publici na tribinama, bila je fantastična atmosfera danas i bilo je divno igrati pred ovakvim navijačima. Hvala čitavoj organizaciji koja radi fantastičan posao i doprinosi da Rolan Garos bude ovakav turnir. Čestitke timu Novaka Đokovića i na kraju velike čestitke Đokoviću, ovo je njegov dan", rekao je Marej nakon meča.
"Ono što je uradio u prethodnih 12 meseci je fenomenalno.Osvojio je sva četiri gren slema u godinu dana što je veoma retko u tenisu. To je toliko retko u tenisu, nije se desilo toliko dugo.Svi vi smo danas svedoci istorije. Nije lepo biti na suprtonoj strani, ali sam ponosan što sam bio deo toga. Čestitke još jednom Đokoviću", rekao je Marej nakon meča.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.