Novak bez titule, Mariju istorija!

Izvor: B92, 07.Jul.2013, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak bez titule, Mariju istorija!

Britanski teniser Endi Mari pobednik je 127. izdanja Vimbldona, pošto je u finalu bio bolji od našeg Novaka Đokovića - 3:0(6:4, 7:5, 6:4).

On je tako posle 77 godina postao prvi Britanac koji je podigrao pehar na Vimbldonu. Pre njega poslednji koji je to učinio bio je legendarni Fred Peri 1936. godine.

Prvi teniser sveta odigrao je totalno atipično, s velikim brojem grešaka i lošim procentom prvog servisa. Vidno inspirisani i rastrčani Mari uspeo je to da iskoristi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i bez izgubljenog seta postao nacionalni heroj.

Srpski teniser i dalje vodi sa 11-8 u pobedama nad svojim dugogodišnjim prijateljem. Mari se na ovaj način revanširao Đokoviću za poraz u finalu Australijan Opena, kada je bilo 6:7 (2:7), 7:6 (7:3), 6:3, 6:2 za Đokovića.

Iako se na prvi pogled čini da je Mari lako stigao do pobede i da je ubedljiv, kada se malo bolje pogleda nije baš tako.

Novak je olako ispustio prvi set. Uspevao je da se vrati dva puta, ali je Mari odigrao koncentrisanije i smirenije i uspeo da stigne do vođstva u setovima. Prvom teniseru sveta velike probleme pravio je jako loš procenat prvog servisa, tada je već bilo jasno da nešto mora da promeni ukoliko želi do trofeja.

Drugi perido igre počeo je, takođe, dosta tvrdo, da bi Novak u četvrtom čemu uspeo da stigne do prvog brejka prednosti u meču. Uspeo je srpski teniser da potvrdi brejk, a zatim je Mari smanjio na 4:2. Kada se učinilo da će novak vratiti meč na 'početak' usledio je novi, totalno atipičan, pad za Novaka. Endi je to iskoristio i brzo stigao do izjednačenja - 4:4.

Iskoristio je Britanac nalet i u 11. gemu drugog seta stigao do brejka i identične situacije iz prvog seta - da servisom stigne do dva seta prednosti, što je i učinio.

Treći set počeo je brejkom. Đoković je mislima bio u drugom setu i dozvolio Mariju da ekspresno stigne do dva gema prednosti. Međutim, Novak od tog trenutka počinje da igra u svom stilu i osvaja četiri gema uzastopce. Ali, nažalost, opet je Novak neobjašnjivo stao.

Treba napomenuti da je odlučujući gem trajao gotovo deset minuta. Endi je imao tri set-meč lopte, a Đoković krenuo da igra kao protiv Rodžera Federera na US Openu. Brzo je bilo nerešeno, da bi Novak imao i brejk prilike. Nažalost, opet je Mari uspeo da se izvuče, a Novak da dobije novu dimenziju problema zvani smeč. Bio je srpski as na mreži, na brejk loptu, ali ni kao nekoliko puta do sada nije uspeo da završi gem.

Britanac, koji na svakom koraku ističe svoje škotsko poreklo, je tako uzvratio istom merom, sa četiri vezana gema, i na taj način ispunio svoj san, san nacije i kandidovao se za titulu sera ili, u najmanju ruku, viteza.

S druge stane, ne treba praviti utisak da je samo Novak 'kriv' za Britančevu pobedu. Mari je odigrao smireno, staloženo, iskusno, bez panike u ključnim momentima i apsolutno zasluženo stigao do pobede.

Kada se na to doda da je imao gotovo duplo manje neiznuđenih grešaka (21 naspram 40 Đokovićevih), Novakovih samo 59% osvojenih poena na prvi servis, kao i čak 17 brejk šansi za protivnika.

I set:

Novak je meč otvorio svojim servis gemom u kom je Britanac imao tri vezane brejk lopte, usled tri neiznuđene greške našeg tenisera. Međutim, uspeo je da se izvuče iz prve nezgodne situacije i sa pet vezanih poena stigao do preokreta i vođstva u gemovima. Mari je u narednom gemu odigrao smireno i vrlo brzo stigao do 40:0, da bi nakon toga asom došao do izjednačenja u gemovima - 1:1.Opet se

Đoković suočio sa brejk loptom. I ovoga puta za to su, kao i u prvom gemu. 'zaslužni' nešto slabiji servis i 'mali' auti iz neiznuđenih grešaka. Uspeo je Novak da stigne do gem lopte, ali je uporni Mari imao još tri šanse za brejk. Treća je bila kobna i Mari je stigao do prvog brejka - 2:1.

Novak je ekspresno uzvatio Mariju istom merom. Posle tri odigrana poena u četvrtom gemu prvi reket sveta imao je tri prilike da uzvrati oduzimanjem servisa, Britanac je spasao prvu, ali je već kod sledeće bio nemoćan. U narednom gemu je Novaku nešto bolje krenuo prvi servis, da bi ga nonšalantnost na mreži umalo koštala gotovo osvojenog gema, ali se to, ipak, nije desilo - 3:2.

Škot je brzo stigao do poravnanja u gemovima, da bi u narednom gemu Novak opet dozvolio tri vezane brejk lopte. Evidentno je da Đoković ima velikih problema kada se nalazi na donjoj strani terena, jer mu sunce pravi velike probleme prilikom servisa. Servis je, generalo, možda i glavni faktor zašto je naš teniser čak šest šansi za brejk - 4:3.

S istim problemima susreo se i Mari u narednom gemu, koji je otvorio sa dve vezane duple greške. Usledio je viner Britanca iz forhenda, da bi Novak, posle nešto duže razmene udaraca, stigao do dve brejk lopte. Imao je Srbin nekoliko dobrih prilika da se ponovo vrati rezultatski u meč, ali nije uspeo da iskoristi nekoliko izglednih prilika i dozvolio Britancu da potvrdi brejk - 5:3.

Đoković je u narednom gemu servirao za ostanak u prvom setu, a ni ovoga puta nije moglo bez problema. Nije Britanac uspeo da stigne do brejk lopte, Novak je ostao smiren i uspeo da izbori šansu da brejkom produži prvi set.

Mari ništa nije prepustio slučaju. Sa dva dobra serrvisa stigao je do tri vezane set lopte, od kojih koristi prvu za vođstvo u setovima - 6:4.

Nije Novak toliko loše odigrao prvi set. Ostaje žal što nije iskoristio dve vezane brejk prilike da i po drugi put u setu vrati brejk. Obojici igrača je veliki problem pravilo sunce, kada su se nalazili na donjoj polovini terena, i otežavalo posao prilikom servisa. Mari se nešto bolje snašao, iskoristio prilike i zasluženo stigao do vođstva u velikom finalu.

II set:

Novak je i drugi set otvorio svojim servis gemom. Britancu je pripao prvi poen, ali je Srbin brzo preuzeo stvar u svoje ruke i stigao do vođstva u drugom setu. U narednom gemu, viđeno je nekoliko dužih razmena udaca. Đoković je uspeo da se održava, ali je Mari zadržao veliki procenat osvojenih poena na prvi servis i stigao do 1:1 u drugom setu.

U sledećem gemu nije bilo previše uzbuđenja da bi naš as uspeo da stigne do brejka u četvrtom gemu drugog seta. Zaigrao je Nole dosta agresivnije i odlučnije što se odmah primetilo u igri i rezultatu za prvo vođstvo od dva gema. Nastavio je Novak da igra u istom ritmu i uspeo da potvrdi brejk i stigne do 4:1.

Imao je Mari određenih problema da stigne do 4:2, ali je ipak uspeo da smanji rezultat u drugom setu. Nakon toga usledio je još jedan težak gem za srpskog tenisera, a opet je glavni uzrok tome bio jako loš prvi servis. Uspeo je nekako Novak da održava ravnotežu u gemu i da stigne do brejk lopte, ali je Mari sa dva fenomenalna udarca uspeo da vrati brejk - 4:3.

Usledio je još jedan tvrd gem. Škot je dobro 'otvorio' i stigao do 30:0, međutim, Novak uzima tri poena zaredom i dolazi do nove brejk šanse. Mari asom uspeva da je spasi, da bi servis vinerom stigao do gem lopte. Nije to pokolebalo Novaka koji je zaigrao još agresivnije i stigao do nove šanse, ali je Britanac dobrim servisima i to neutralisao i stigao do trećeg gema u nizu i izjednačenja - 4:4.

Napokon je Novak odigrao gem na način na koji smo navikli. Prvi servis je 'ušao' u tri od četiri navrata što mu je odmah donelo gem bez izgubljenog poena - 5.4.

Dobro je prvi teniser sveta otvorio gem u kome je Britanac servirao za ostanak u setu i uzeo prvi poen, ali nije uspeo da stigne do seta. Imao je Novak i 30:30, ali je Mari ostao staložen i uz malo sreće stigao do novog egala - 5:5.

Našao se naš teniser opet u problemu u 11. gemu drugog seta, da bi sredinom istog, pri rezultatu 15:30, ušao u žučnu raspravu sa sudijom Muhamedom Lajanijem oko jedne sporne loptice. Treba napomenuti da su sudije već donele nekoliko krajnje diskutabilnih odluka, koje su doprinele da već neobično nervozni Novak izgubi živce, što ga je koštalo i gema.

Britanac je u istom stilu kao i prvi završio i drugi set. Sigurnim servisima je lagano stigao do gema i velikog vođstva od 2:0 u setovima - 7:5.

Imao je Novak veliki priliku da se u potpunosti vrati u finale i krene od nule. Odigrao je znatno bolji set. uspeo da dođe do brejka, ali i ne da privede set kraju. Mari je strpljivo čekao svoju šansu i iskoristio je za veliku prednost, koja ga dovodi na korak od sna cele Velike Britanije - da njihov zemljak uzme titulu na travnatim terenima. Ipak, ukoliko bi Novak uspeo da stigne do preokreta, bio bi to podvig sličnih razmera - kako rezultatski tako i istorijski. Naime, poslednji čovek koji je od 0:2 stigao do pobede je Francuz Anri Žan Koše 1927. godine.

III set:

Katastrofalno loše počeo je i treći, možda i odlučujući set. Novak je opet loše odigrao uvodni gem i dozvolio Mariju da brejkom priđe još bliže tituli. Nakon toga, usledio je još jedan siguran gem Britanca, da bi Đoković uz, opet, dosta problema uspeo da smanji zaostatak - 2:1.

Uspeo je Novak da se konsoliduje i dobro odigra četvrti gem. Mari kao da se uplašio 'blizine' pehara i malo stao. Đoković je to iskoristio i već prvom loptom stigao do izjedančenja i nade da može do velikog preokreta - 2:2.

Vidljivo je koliko je prvom teniseru sveta značio brejk. Naredni gem odigrao je u svom maniru i brzo stigao do vođstva - 3:2.

Nastavio je Novak da igra na krilima preokreta, kojim je uzeo ćetiri gema za redom i uspeo da stigne do novih prilika da protivniku oduzme servis. I ovoga puta to mu je pošlo za rukom (4:2) i sada će imati priliku da svojim servisom dođe na gem od smanjenja rezultata u setovima - 4:2.

I taman kada se učini da je Đoković stabilizovao prvi servis, samim tim i igru, dođe do totalnog pada i novih šansi za brejk za Britanca. Ovoga puta, Mari je stigao do 40:15 i već prvu šansu iskoristio nateravši Novaka odličnom paralelom da izbaci lopticu u aut za novi ri brejk - 4:3.

Brzo je Mari u narednom gemu stigao do novog izjedančenja, da bi već u narednom gemu odličnom kretnjom totalno neutralisao Novakovu igru i stigao do nove dve brejk lopte. Kao i što je slučaj bio ranije, iskoristio je već prvu i došao u priliku da servira za trofej i istoriju - 5:4.

Poslednji gem je najblaže rečeno bio 'ludački'. Mari je rutinski stigao do tri vezane set-meč lopte, ali je onda usledio šou. Novak je zaigrao na sve ili ništa i vrlo brzo bilo je 40:40. Imao je prvi teniser sveta i dve brejk prilike za 'poslednj' nadu u ovom meču, ali je Britanac zadržao fokus i uspeo da osvoji najvredniji trofej u istoriji tenisa - 6:4.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.