Izvor: Politika, 13.Sep.2011, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak Đoković pobednik US opena



Novak Đoković je u finalu Međunarodnog prvenstva SAD, u jednom od najboljih teniskih mečeva u poslednjih nekoliko godina, potvrdio da je najbolji na svetu. Posle više od četiri časa borbe s prošlogodišnjim pobednikom Rafaelom Nadalom, praćene vatrenim, skoro fudbalskim navijanjem s tribina krcatog stadiona „Artur Eš” na kome se sjatilo blizu 23.000 duša, naš teniser je potukao do nogu igrača >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji ga je lane u finalu, na ovom istom mestu, savladao u četiri seta. I ovog puta viđena su četiri seta – 6:2, 6:4, 6:7 (3:7), 6:1.

Igra koju je naš as prikazao, kao i sve što je učinio ove godine, svrstava ga u red jednog od najboljih igrača svih vremena iako ima svega 24 godine.

Svakako, sa četvrtim osvojenim grend slemom još je daleko od rekordera Rodžera Federera (16), ali posle „najbolje godine u istoriji tenisa” sigurno će imati još mnogo toga da kaže. Kažemo „najbolje godine u istoriji tenisa” jer su uoči grend slema u Njujorku mnogi velikani ovog sporta, mnogi uvaženi stručnjaci, izjavili da će to pripisati Đokoviću pod uslovom da postane „kralj Njujorka”.

Sada, kada se to ostvarilo, pa još posle briljantne igre u kojoj je naš as istakao najozbiljniju kandidaturu za najboljeg sportistu sveta u 2011, valjda ne postoji niko više ko bi se usudio da kaže i reč o nekakvom trajanju vladavine Nadala i Federera. To je sada istorija, a sadašnjost je Đoković sa rekordima koji padaju kao od šale. Ovo mu je 10 osvojeni turnir u ovoj godini od 12 na kojima je učestvovao.

Naš teniser je tek šesti u istoriji koji je u „open eri” (od 1968) osvojio tri grend-slem turnira u istoj godini, posle Lejvera (jedini ima četiri od četiri), Konorsa, Vilandera, Federera i Nadala. Njujork napušta sa skorom od 64 pobede i svega dva poraza, što je najbolji učinak posle Džona Mekinroa (66-2, 1984) ali i dalje ima šansu da kraj sezone dočeka s najmanje poraza ikada (Mekinro 1984. imao tri).

Pobedniku ovog meča pripašće 1.800.000 dolara, a finalisti 900.000 dolara.

A.Miletić

objavljeno: 13.09.2011
Pogledaj vesti o: Novak Đoković,   Novak Đoković finale

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.