Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jan.2018, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Lakat ugrožava Novakovu karijeru"

Povreda lakta ugrožava karijeru Novaka Đokovića, tvrdi profesor biomehanike i motorne kontrole i nekadašnji Đokovićev trener Duško Ilić.

Ilić kaže da je problem srpskog asa izuzetno opasan i da ne može da se riješi samo operacijom, dok je teniski trener Patrik Muratoglu uvjeren da Nole preopterećuje lakat.

Srpski teniser je pauzirao šest mjeseci zbog problema sa desnom rukom, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je morao da bude na lijekovima protiv bolova i tokom Australijan opena, gdje je ispao u osmini finala.

Njega je u ponedjeljak eliminisao 58. svjetski teniser Hjeon Čung sa 3:0, a poslije meča Đoković je najavio mogućnost nove pauze, ali i operacije.

Profesor biomehanike i motorne kontrole na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja i nekadašnji Đokovićev trener doktor Duško Ilić kaže da sa povredom kakvu ima Novak praktično nije moguće baviti se sportom.

"Ovakva povreda je za svakog ultraopasna, ne samo za tenisere, jer tokom te povrede imate male mogućnosti da funkcionišete normalno. Operacija nije neophodna, nekada se i ne preporučuje. Potrebno je ojačavanje mišića kroz suptilnu promenu mišićne strukture, tako da je zglob lakta visoko rasterećen zbog povećanog unutarzglobnog prostora", rekao je ilić za "Informer" i dodao:

"Ako ga još boli, znači da ojačavanje mišića i rehabilitacija tokom pauze nisu urodile plodom ili nisu rađene na pravi način. U svakom slučaju, pravu pomoć ne može da pruži neko ko nije stručan za to, zato Novak i traži više mišljenja", objasnio je Ilić.

Đoković dugo ne jede meso i hrani se biljkama i ponekad ribom. Takva ishrana je mogla da utiče na stanje u kom je trenutno, saglasio se sagovornik beogradskog lista.

"Ishrana bi mogla da ima popriličan uticaj na Novakovu povredu, ali i na svaku drugu povredu. Ako se ne vodi računa, može da utiče na umanjenje mišićne čvrstine. Nole je ultrasportista i njegova dugotrajna mršavost može da uzme danak. Smatram da bi trebalo da vrati kvalitetnu mišićnu masu, ali na pravim mestima, da ne optereti najvažnije zglobove. Važno je da se obrati pravim ljudima, što će on sigurno učiniti", rekao je profesor Ilić.

On ističe da je lakat jedan od najdelikatnijih zglobova.

"Lakat je jednoosovinski zglob. Može da pravi velike probleme kada ga previše opružimo, što je kod Noleta slučaj. Lakat je kao šarka koja se okreće u jednoj ravni oko jedne ose, ne možete ga vrteti u kom pravcu želite. I najmanje trenje u zglobu može da napravi oštećenje kosti. Manjak kompaktnih mišića stvara prostor da dođe do sudara kostiju i pravi se oštećenje koštane gleđi", naglasio je Ilić.

Trener Serene Vilijams Patrik Muratoglu smatra da je Đoković napravio grešku što je promijenio način servisa jer je time dodatno opteretio lakat.

"Prosto ne razumijem Novakovu promjenu servisa. Normalno je da igrači tokom karijere mijenjaju tehniku, ali Đoković novim zamahom za servis opterećuje lakat u dva navrata. Prvo kad podigne reket pokretom nagore, poslije čega sledi spoljna rotacija i savijanje pod pritiskom. Potom pri udarcu kada koristi zglob, gdje opet trpi lakat", izjavio je Muratoglu.

(Informer.rs)
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.