I broj 1 i kruna Vimbldona

Izvor: Politika, 03.Jul.2011, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I broj 1 i kruna Vimbldona

U finalu najvećeg turnira na svetu naš teniser nadigrao Španca Nadala sa 6:4, 6:1, 1:6, 6:3

Od izveštača „Sportskog žurnala”

LondonNovak Đoković je broj 1 i šampion Vimbldona!

Predsednik Srbije Boris Tadić se nasmejao od sreće, Novak Đoković se prekrstio i poljubio travu, a u Srbiji je moglo da počne slavlje.

U roku od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << samo dva dana, najveći srpski as je postao vlasnik dva najprestižnija trofeja u svetu tenisa.

Tako nešto se verovatno prvi put u istoriji dogodilo, ali, kada je u pitanju Đoković, takav scenario sudbine je potpuno zaslužen. Momak koji je od malih nogu svaki trenutak svog života uložio u teniski uspeh, zaslužio je da posta ne glavni junak neponovljivog podviga.

Da podvig bude i veći, izvojevao ga je protiv tenisera koji tri godine ovde nije bio poražen, za sobom je imao 20 uzastopnih pobeda. Ali, Đoković je juče bio mnogo bolji – 6:4, 6:1, 1:6, 6:3.

Obojica rivala su finale počeli na nivou veličine turnira i važnosti dvoboja. Dva lava koji se bore za prevlast u teniskom svetu, iako su dovoljno mladi da njihova vladavina još dugo traje. Ali takav odnos snaga nije potrajao.

Već u finišu prvog seta neizvesnost finala se pretvorila u igru mačke i miša, neravnopravna borba kralja kome je juče istekao mandat i njegovog naslednika koji mu ga ja na fenomenalan način preoteo.

Jednostavno, Đoković je u svemu bolji od Nadala. Kada poen počne, ako Rafa ne odservira fenomenalno, inicijativa je vrlo brzo klizila iz njegovih ruku.

Nole je juče bio taktički mudriji, tehnički kvalitetniji, sa osnovne linije superiorniji, fizički izdržljiviji, psihološki jači, duhovitiji u improvizacijama; a sve što nije bio šablon Srbin je dobijao. Bila je to neverovatna demonstracija vladavine duha nad snagom.

Foto Rojters

Bilo je neverovatno gledati kako Nole s lakoćom rešava sve probleme koje mu do juče najbolji teniser sveta sprema. Nadal je u maniru svoje najbolje igre pokušavao da osvaja serijama dijagonala, ali se Đoković lako izvlačio iz tog klinča.

Kada je na semaforu pisalo 60 minuta, Srbin je već imao rivala u nokdaunu – vodio je sa 3:0 u drugom setu. Uskoro je pao još jedan brejk i Đoković je u drugoj deonici deklasirao velikog protivnika.

Nadal je do prvog brejka došao na početku trećeg seta – Nole ga je častio jer je presudnu loptu poslao u mrežu. I začas 3:0 za Španca – dobio je šansu kada se verovatno ni sam nije nadao.

A Rafa je kao jato pirana u takvim situacijama, kada oseti krv. Začas je završio posao, Nole je na brejk lopti na 4:1 za Nadala napravio prvu duplu grešku.

Španac je čak imao i brejk loptu u prvom gemu četvrtog seta, a onda je Nole napravio džinovski korak ka tituli – poveo je sa 2:0 i samo su ga četiri uspešna servis gema delila od najvećeg trofeja u karijeri.

A da ne bude tako lako, postarala se viša sila. Nadal je imao brejk poen, pogodio vrh mreže i lopta se bukvalno prevrnula preko mreže. Nole nije imao ni minimum šanse da je stigne.

Međutim, kvalitet najboljeg tenisera sveta bio je juče nedodirljiv. Tračak šanse za Nadala, lako je neutralisao, napravio novi brejk na 4:3 i u sledećem gemu odservirao za titulu.

Finale je, inače, počelo veoma izjednačenom borbom, bez brejk lopte do 5:4 na Rafin servis, ujedno je to bila i prva set lopta za Đokovića. I odmah egzekucija. Nadal je u tom gemu vodio sa 30:0, ali nije uspeo više nijedan prvi servis da ubaci i Nole je lako preuzeo inicijativu.

Baš kao i u prethodnim finalima, Nadal nije uspevao da nadigra Noleta sa osnovne linije. Forsirao je dijagonale, a Đoković bi pre ili kasnije došao do šanse da zabije paralelu.

Samo 20 posto dobijenih poena na drugi Nadalov servis, to je bio ključ Noletovog vođstva. Čim Španac ne ubaci prvu loptu, Srbin je dobijao sjajnu šansu za osvajanje poena.

Nadal je najbliži brejk lopti bio u prvom gemu drugog seta, na 30:30 je imao sjajan napad, Nole je sve vratio, a Rafa nije uspeo da poentira iz smeča. Promašio je teren.

A onda ponovo Đoković zadaje udarac – drugi set otvara brejkom, odmah ga overava i to su već pet dobijenih gemova zaredom. Od tog trenutka krenuo je nezaustavljivo ka tituli – jedan izgubljeni set bio je samo prepreka koja ga je usporila, ali ne i zaustavila

Nole je tako postao najbolji na planeti baš tamo gde to i najviše vredi. Na najvećem turniru na svetu.

Vojin Veličković

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Đoković blistao na konferenciji za medije

Za ovo sam rođen

Novak Đoković na konferenciji (Foto Rojters)

Nisam bio napet u trećem setu, nego sam se opustio 0Znao sam da moram danas da pobedim

Nasmejan i zadovoljan zbog velikog trijumfa, Nole je blistao od sreće na konferenciji za medije.

Naravno, prvo pitanje se odnosilo na fantastičnu seriju uspeha – od trijumfa na Dejvis kupu u decembru preko Australijskog opena i velikih pobeda nad Nadalom u Indijan Velsu, Majamiju, Madridu i Rimu – pa do Vimbldona.

- Voleo bih da ispričam sve, ali je teško opisati i pronaći reči za sve ovo. Uspeo sam da ispunim najveće sne, sve u roku od tri dana. Ovo je najbolji dan moje karijere, za ovo sam trenirao svaki dan, bio posvećen tenisu. Svaki sportista mašta da bude broj 1, to nam daje mnogo motivacije. Sama činjenica što sam to uspeo, neverovatna je.

U trećem setu je finale krenulo pogrešnim pravcem, ali samo za kratko.

- Nisam bio napet, nego sam se opustio. Nadal je iskoristio šansu i vratio se u meč. Nisam hteo da gubim koncentraciju, 6:1 za njega je bilo zasluženo. Ali i ja sam mnogo grešio, pustio ga nazad u meč. Četvrti set je bio veoma napet, bilo je teško zadržati servis.

Federer i Nadal su godinama delili svet na dve polovine.

- Svi znamo karijere Nadala i Federer. Oni su dva najdominantija igrača u poslednjih nekoliko godina, bilo je frustrirajući doći do četvrtfinala ili polufinala gren slema i igrati protiv njih. Ali, to je proces učenja, napredovanja, pronalaženja načina da se pisihoški sve nadmaši. Uvek sam verovao da imam kvalitet da dobijem njih dvojicu i to je bio jedini način da budem ovde. Imam puno poštovanje za Rafu i Fodžera, ali znao sam da moram da pobedim danas.

Jedno od pitanja odnosilo se na poznatu priču da je sa 12 godina otišao u Minhen kod Nikole Pilića. Mnogo se žrtvovao i on i njegova porodica.

- Baš sam pričao s braćom i roditeljima sećajući se tih teških dana u Nemačkoj i u Srbiji kada sam imam sedam, osam godina i kasnije. Uspeh vam ponovo odmota sav taj film. Setite se šta ste sve prošli da stignete dovde. Nije lak put, ali morate da se borite za ono što hoćete da postignete. Bilo je to teško vreme u mojoj zemlji zbog ratova i ostalog. Tenis nije bio najpopularniji sport, nije imao tradiciju, ali to bilo nam je to potrebno. Svi naši teniseri, Ana, Jelena, Viktor, Janko, Ziki, svi su uspešni. Težak put nas je ojačao.

Spektakl protiv Nadala neće nikad zaboraviti.

- Uživao sam u finalu, dobio sam za malo više od sata prva dva seta protiv šampiona. Bio je to moj najbolji meč na travi ikada.

Nole je posle trijumf podelio rekete publici.

- Imam još nekoliko reketa za Dejvis kup sledeće nedelje – nasmejao se i podsetio da već sledećeg vikenda Srbiju čeka gostovanje u Švedskoj.

Kako se teniseri osećaju posle trijumfa na Vimbldonu?

- Ne mogu da govorim u tuđe ime, svi su drugačiji, ali mislim da je za većinu igrača ovo najvažniji turnir. Ta rečenica najbolje govori koliko je to važno.

Rafa je pohvalio Noleta da sada igra bolje pod pritiskom nego ikada.

- Verovatno, pobedio sam ga pet puta za redom u finalima, to mi je u glavi. Pokušavam da uvek igram tako protiv njega. Agresivno, rizično, ne dozvolivši mu da on kontroliše poene.

Uspeh za uspehom, a kraj serije nigde na vidiku.

- Doći ću sigurno za još vimbldonskih trofeja, još gren slem uspeha. Za ovo sam rođen, da pobeđujem na najvećim turnirima. Neću ovde stati, osvojio samdve najveće stvari u u karijeri tri dana.

Na pretposlednji poen u meču Nole je sve iznenadio, odigrao je servis-volej

- Bilo je sad ili nikad. Zatvorio sam oči nadao se da će on samo vratiti loptu na moj reket. U takvim momentima morate da verujete u sebe.

Koji je bio najgori momenat u karijeri, kada je strepeo da neće uspeti?

- Posle moje prve gren slem titule počeo sam da se suočavam sa stvarima koje nisam ranije doživljavao. Branio sam titulu, imao velika očekivanja od ljudi, to nisam ranije osećao i počeo sam da se suočavam sa usponima i padovima. Federer i Nadal su bili veoma dominantni i nisam znao da li ću moći da ih stignem.

Četvrti set je počeo da dva brejka – prvo je Nole poveo, a onda je Rafa uzvratio, i to uz veliku pomoć mreže.

- Nije me to poremetilo. Ja sam bio srećan u nekim poenima, on tada. Sve je to sport. Sve vreme sam bio u meču. Gledao sam da budem skoncentrisan do kraja meča. Nadal je veliki borac, nikad se ne predaje, ostao sam sabran i emotivno stabilan. Odigrao sam najbolje kada je trebalo.

Konferencija za medije završena je pitanjem o veverici koja je u prvoj nedelji pravila društvo Noletu.

- Možda će sada jesti iz moje ruke – nasmejao se Đoković.

Morao sam da probam travu

Par sekundi posle trijumfa Nole je legao na travu, poljubio je a bogami i uzeo malo usta.

- Osećaj u tom trenutku ne umem da opišem, nikad bolji na terenu. Osvajanje Vimbldona i pogled na ložu gde su svi moji najmiliji. Kada sam pasao travu? Osećao sam se kao životinja, hteo sam da vidim kakav je utisak – našalio se na konferenciji za medije.- Potpuno sam spontano reagovao.

I na Olimpijadi i u Vimbldonu

Dogodine će ovaj stadion biti poprište dva velika događaja, Olimpijskih igara i Vimbldona.

- Sada kada znam da mogu dobro da igram na travi, dolazim sigurno – dobro raspoloženo je odgovorio šampion.- Kao klinac sam sanjao, nisam verovatno znao ni kako se zovem, da budem pobednik Vimbldona i broj 1 i to se desilo u tri dana.

Zna se kako Srbi slave

Interesovalo je novinare juče kakvo će biti slavlje.

- Kako Srbi slave? Veoma je teško to objasniti. Ne znam još kakva je situacija u mojoj zemlji, to ću videti sutra. Vimbldon i Dejvis kjup su moji najveći uspesi. U Dejvis kupu nisam pobedio sam, nego je cela nacija slavila. Tako nešto ne može da se uporedi.

Polivanje Nutelom

Nole je jednom svom prijatelju obećao da će se politi nutelom ako osvoji titulu.

- To je samo početak – potvrdio je - ne znam da li postoji tolika količina. Slaviću kako dolikuje proslavi srpskog uspeha, uz rakiju

Jedite travu i imaćete uspeha

Ivan Ivanović, poznati TV voditelj, bio je u pres centru posle trijumfa. Pitao je Đokovića za ukus trave.- Samo jedite travu i imaćete uspehe na Vimbldonu – odgovorio je Novak

Svadba nije na redu

Jelena Ristić, dugododišnja Noletova devojka, bila je u Londonu skoro tokom celog turnira, ali pitanje o svadbi jedino je na koje je on izbegao odgovor.

- Polako, polako. Još sam pod utiskom osvajanja Vimbldona. To ću ostaviti za sebe.

Danas slavlje u Beogradu

Ljubitelji sporta će opet imati priliku da slave jedan veliki uspeh u Beogradu. Nole je posle trijumfa potvrdio da će doći u Beograd.

- Rakijom ću se častiti i imaću i proslavu sa svojim narodom. Dolazim u Beograd, nadam se sjajnoj proslavi kod kuće.

Mama najbolje zna

Jedan kolega je podsetio da je Noletova mama Dijana posle finala rekla da je za Noleta trijumf u Dejvis kupu bio prelomni, jer je tada izgubio strah.

Da li bi bilo drugačije da Srbija nije pobedila Francusku u Areni?

- Ako je moja mama tako rekla, ja ne miogu ništa da kažem – nasmejao se Nole.- Mama me poznaje bolje nego ja sebe. Tako je, posle tog trijumfa izgubio sam strah. Verovao sam u sebe više nego ikada i odigrao u Austrliji bolje nego ikada.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Beograđani slave trijumf Đokovića

Slavlje u beogradskim kafićima (Foto T. Janjić)

Trijumf Novaka Đokovića nad Rafaelom Nadalom u finalu gren slem turnira u Vimbldonu prouzrokovao je eksploziju oduševljenja među Beograđanima.

Odmah po završetku fantastičnog i uzbudljivog meča zaorili su se uzvici „Nole, Nole, Srbija, Srbija”, a do tada primetno opustele ulice u centru grada spontano su ispunili automobili sa uključenim sirenama, okićeni nacionalnim zastavama.

U prepunim baštama kafića atmosfera podseća na vreme kada su državne fudbalske i košarkaške reprezentacije učestvovale na prvenstvima sveta.

Još za vreme meča ođednom su svi postali stručnjaci, ovoga puta za tenis, pa su se mogli čuti saveti kako bi Novak trebao da odigra naredni poen.

„Šalji mu lopte na bekhend, tu je Nadal slabiji. Novače, ne možes tako sa njim”, nervirali su se posmatrači.

Na ulicama je bilo malo mladih, koji su prikovani za TV ekrane netremice posmatrali duel dva vrhunska tenisera.

Prolaznici su zastajali na trenutak, čekali da se završi zanimljiv poen, a zatim užurbanim hodom nastavljali da završe svoje obaveze.

Iz kafića su se mogli čuti uzdasi, mnogi su se hvatali za glave, ali su na kraju, poput Đokovića, sa podignutim rukama i čvrsto stegnutim šakama proslavljali poene fantastičnog srpskog asa.

Kada je Đoković osvojio odlučujući poen, zaorilo se „Srbija, Srbija, Nole majstore”, a mahom mladi uz pesmu i skandiranje ispunili su ulice u centralnom delu Beograda.

Vozači autobusa, taksija i ostali učesnici u saobraćaju trube kroz ceo grad i na taj način proslavljaju novu pobedu srpskog teniskog majstora, od ponedeljka zvanično prvog igrača sveta.

Na Trgu republike, tradicionalnom mestu okupljanja posle velikih uspeha naših sportista, već se okupilo više stotina ushićenih mladića i devojaka.

Ogrnuti državnim zastavama, uz pesmu otpozdravljaju vršnjacima iz otvorenih automobila koji kruže okolnim ulicama i sirenama stvaraju karnevalsku atmosferu.

Đoković: Najlepši dan u mom životu

Najbolji srpski teniser Novak Đoković izjavio je danas posle osvajanja titule na gren slem turniru u Vimbldonu da mu je ovo najlepši dan u životu.

„Teško se ovo osećanje može opisati rečima. Osvojio sam omiljeni turnir, koji sam prvi put u žzivotu i gledao kada sam počinjao da igram tenis.. Sanjao sam o ovom trenutku”, rekao je Đoković pošto je podigao trofej pobednika trećeg gren slem turnira sezone.

Šampion Vimbldona i od ponedeljka prvi teniser sveta odao je priznanje Špancu Rafaelu Nadalu na izuzetnoj borbi u finalu.

„Nadal uvek dobija velike duele i zato sam danas morao da igram najbolji meč u karijeri na travi”, rekao je Đoković

Prvi reket Srbije i sveta istakao je da su mu porodica i prijatelji bili najveća podrška u pohodu ka osvajanju trećeg gren slema u karijeri, posle dve titule na Australijen Openu 2008. i 2011.

Sada već bivši svetski teniski kralj Nadal čestitao je Đokoviću na najvećem uspehu u karijeri.

„Čestitam Novaku na izvanrednoj sezoni i na tituli osvojenoj u .Vimbldonu koji je za mene uvek bio najvažniji turnir. Kada sam ga prvi put osvojio bio sam kao na 'oblaku'. Mogu da zamislim kako se sada oseća Novak”, rekao je Nadal i poručio da će sledeće godine pokušati da dođe do trofeja.

Sve titule Novaka Đokovića

Najbolji srpski teniser Novak Đoković, koji u ponedeljak preuzima prvo mesto na svetskoj rang listi, u karijeri je do sada osvojio 26 ATP titula:

2006: Amersfort, Mec

2007: Adelejd, Majami, Estoril, Montreal, Beč

2008: Melburn, Indijan Vels, Rim, Šangaj

2009: Dubai, Beograd, Peking, Bazel, Pariz

2010: Dubai, Peking

2011: Melburn, Dubai, Indijan Vels, Majami, Beograd, Madrid, Rim, Vimbldon.

Agencije

objavljeno: 04.07.2011.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale,   Boris Tadić,   Tenis

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.