Hjuit otkinuo set Đokoviću

Izvor: Politika, 23.Jan.2012, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hjuit otkinuo set Đokoviću

Najbolji teniser na svetu u osmini finala Australijen opena pobedio sa 6:1, 6:3, 4:6, 6:3. – „Trebalo je da završim posao u trećem setu, ali nije ništa strašno”

Od izveštača „Žurnala”

MelburnNovak Đoković je izgubio prvi set u novoj sezoni, ali je izbegao veće komplikacije u osmini finala Australijskog opena. U duelu sa čovekom koji je vladao teniskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << planetom tačno pre jedne decenije, odigrao je dva besprekorna seta, a onda dozvolio Lejtonu Hjuitu da se izvuče i zapreti.

– Lejton je strašan borac i nikad se ne predaje. Naterao me da je igram ekstra udarac u svakom poenu, više grešim i tako se vratio u meč. Mnogo ga poštujem – istakao je Đoković posle trijumfa sa 6:1, 6:3, 4:6, 6:3. – Do 3:0 u trećem setu sam igrao dobro, ali sam onda prestao da se krećem, počeo da promašujem. Ali on igra pred svojom publikom, sjajna je bila atmosfera. Već je jedan sat ujutro.

Izgledalo je da je Đoković već završio posao kada je u trećem setu poveo sa 3:0, ali nije bilo tako. Hjuit se odjednom razigrao, razgoropadio, ozbiljno zapretio, preokrenuo rezultat i na kraju realizovao četvrtu set loptu.

Ovo Đokoviću nije trebalo, ne toliko zato što mu je bila ugrožena pobeda, nego jer je već bila prošla ponoć i na pomolu je bila borba sa nesanicom. Pre nekoliko godina je imao kasni meč sa Bagdatisom, savladao ga je oko tri ujutro i nije uspeo da se potpuno oporavi za četvrtfinale u kome se predao Rodiku.

Na sreću, u četvrtom setu je pala zavesa. Iako je Hjuit i dalje radio ono što najbolje ume, borio se za svaki poen kao da je poslednji, a Đoković nije bio ni blizu svog najboljeg izdanja – prevagnuo je kvalitet broja 1.

Tačno u jedan i četiri minuta ujutro Đoković je poslao Hjuita kući i mogao je da prođe sve neophodne radnje kako bi se što brže oporavio za Davida Ferera.

– Trebalo je da završim u trećem setu, dobro sam igrao, ali ne može sve da bude idealno – realno je najbolje teniser na svetu sagledao situaciju. – Bio sam malo pasivan, noge mi nisu radile, međutim, nije to ništa strašno. Ja nisam odigrao dobro samo 40 minuta. Bio mi je prvi noćni meč ove godine, a on je sve igrao uveče. Bio je dobar test, to sam i očekivao

Mnoge interesuje da li mu je sada teže nego prošle godine – po principu lakše je osvajati nego braniti.

– Svestan sam da me čeka mnogo iskušenja i pritisak, ali ovde sam dobro počeo. Motivisan sam, fizički spreman, psihološki svež. Čak sam i večeras u većem delu meča igrao dobro, ali svako mora da ima uspone i padove. Normalno je da ću u većini mečeva biti favorit, ali nikada ne smem da potcenim protivnika.

----------------------------------------------

Duga noć, dan oporavka, pa Ferer

Đoković je posle susreta sa Hjuitom bio svestan šta ga čeka:

– Kasno smo završili, prošlo je jedan ujutro. Ali dobio sam informaciju da ću i u četvrtfinalu igrati noćni meč, tako da će mi to poslužiti kao priprema za ovakve uslove.

Kakva je sad procedura?

– Nezgoda kod kasnih završetaka je adrenalin koji je na visokom nivou i teško je obuzdati se i smiriti. Očekujem da ova noć bude dosta duga, ali imam ceo dan sutra da se oporavim. Treniraću predveče i radićemo na oporavku. S druge strane, uveren sam da ovo fizički neće uticati na mene.

U četvrtfinalu će igrati 12. put protiv Ferera, vodi sa 6:5.

– Izgubio sam lako u Londonu, dobio lako u Abu Dabiju. Vrlo je nezgodan igrač, uporan, borbenog duha, nikad se ne predaje. Donekle slično igra Hjuitu, ovo će mi biti dobra priprema. Moram da održim koncentraciju do kraja, da se ne dogodi kao večeras.

----------------------------------------------

Najlepše igrati za Srbiju

Džim Kurijer, prezenter na „Rod Lejver” areni i novi selektor SAD u Dejvis kupu, skrenuo je priču na svoju vodenicu. Pitao je Đokovića za osećaj kada igra za svoju zemlju.

– Mogu samo da kažem da sam blagosloven što mogu da predstavljam moju zemlju. Zato i volim da igram Dejvis kup. Trijumf 2010. je jedno od mojih najlepših iskustva u životu. Ali imam samo 24 godine, ima vremena za nove podvige.

----------------------------------------------

Četvorka dominira

I u Melburnu se borba za visok plasman vodi oko uobičajene četvorke, ali Đoković veruje da se svetski vrh širi.

– Psihološka snaga i mogućnost da se pravi udarac odigra u pravom trenutku, u tome je razlika između vodeće četvorke i ostalih. Šest, sedam godina su Rodžer i Rafa sve osvajali, onda se priključili se Endi i ja. Sada dolaze Conga, Del Potro, Berdih i muški tenis je sve kvalitetniji.

----------------------------------------------

Zauzet sam Jelenom

Na tribinama je bila i Novakova devojka Jelena, a Džim Kurijer je otkrio da je on pre meča pravio štosove na njen račun.

– Pravio sam aplikacije na kojima joj se lice povećava, kao naduveno – objašnjavao je Đoković šalu, ali nije krio koliko je zadovoljan svojom emotivnom vezom. Na pitanje jednog novinara o devojkama, kratko je uzvratio. – Sada sam zauzet.

----------------------------------------------

Ferer: Novak sve radi bolje od mene

Za Davida Ferera iako ima prilično dobar međusobni skor sa Đokovićev (5:6), nema sumnje ko je favorit.

– On je broj 1, on je glavni. Sve radi bolje od mene. Znam da moram da budem mnogo agresivan i bolje nego inače da bih imao šanse.

Koliko je skroman, vidi se iz sledećeg podatka. U poslednjem zvaničnom duelu sa Srbinom, u novembru na Mastersu u Londonu, pobedio je, ali on ne gubi smisao za realnost.

– Rame mu je bilo povređeno. Nadam se samo da u četvrtfinalu neće imati svoj dan. Uostalom, igrali smo na egzibiciji u Abu Dabiju i pobedio me je sa 6:2, 6:1, a ja nisam bio loš.

Gledao je Srbina u prethodnim mečevima i zna šta ga čeka.

– Igra kao prošle godine kada je bio na vrhuncu. Razlika između njega i ostalih je u brzini njegove lopte. Ako dobije šansu na sredini terena, sve je gotovo.

Ferer je juče savladao Francuza Gaskea sa 6:4, 6:4, 6:1, peti je na svetu, ali ovde je u totalnoj senci. Na konferenciji za medije osim nekoliko španskih novinara nikoga nije bilo.

–Ja imam svoju priču, ovakve stvari me nimalo ne pogađaju – kaže da ga to ne opterećuje.

Vojin Veličković

objavljeno: 23.01.2012.
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.