Đoković protiv Štebea, Tipsarević – Kunjicin

Izvor: Politika, 25.Feb.2012, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković protiv Štebea, Tipsarević – Kunjicin

Prvo kolo: N. Đoković – Štebe, Tipsarević – Kunjicin, M. Đoković – kvalifikant – Moguć četvrtfinalni duel Janka i Noleta

Od izveštača Žurnala

DUBAI – Prvo kolo lako, drugo ne preterano teško, ali već u četvrtfinalu bi Novak Đoković i Janko Tipsarević mogli da ukrste rekete. Žreb u svečanoj dvorani Medžlis kluba avijacije u Dubaiju (tvrda podloga, 1.700.475 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dolara), stavio je obojicu srpskih top ten predstavnika u istu četvrtinu.

Đoković će turnir početi protiv Nemca Štebea, 72. na svetu, sa kojim nikada nije igrao, dok će u 2. kolu rival najverovatnije biti Ukrajinac Stahovski (62. na ATP) koji ne bi smeo da ima težak startni zadatak sa lokalnom nadom Avadijem.

Janko počinje protiv Rusa Kunjicina, 81. na svetu, koga je savladao dva puta u tri meča. Kandidati za drugo kolo su Hrvat Ljubičić, koga je nadigrao u četvrtfinalu u Marseju, i Italijan Ćipola.

Ako dođe do srpskog četvrtfinala, pobednik bi u polufinalu mogao da se sastane sa Endijem Marijem koji bi pre toga morao da nadigra Tomaša Berdiha.

Međutim, njih dvojica nisu jedini Srbi u singlu u Dubaiju. Viktor Troicki je ove godine izabrao Delrej Bič, pa ga je «zamenio» Marko Đoković koji je dobio vajld kard

Malo je tenisera koji posle žrebanja za turnir kažu, «Daj bože da mi Del Potro bude sledeći protivnik». A baš to je juče izrekao Noletov srednji brat, čiji će prvi rival će biti pobednik kvalifikacija.

- Nije mi važno kako će se zvati, daću sve od sebe, s kim god da igram. I da igram sa Noletom, dao bih sve od sebe. Želim da igram što bolje i da pobedim – ističe 867. teniser sveta.

Ako Marko u Dubai ne stigne kasno, lako može da se dogodi da mu rival u 2. kolu bude baš sjajni Argentinac. Delpo pre toga mora na startu da savlada opasnog Ukrajinca Dolgopolova, a srednji Đoković, naravno, ne priželjkuje njega za protivnika zato što je uveren da će ga pobediti, nego jer to znači da će on sam postići najveći uspeh u karijeri, plasmanom u drugu rundu ovakvog takmičenja

Marko je i najbolji svedok Novakove forme ovde, jer je već nekoliko puta trenirao sa njim.

- Nole je najbolji na svetu, sjajno igra. Mislim da će opet osvojiti ovaj turnir.

Jedan od gostiju žrebanja bio je Kipranin Markos Bagdatis. Nije mu se svidelo pitanje da li Nole može opet da bude šampion.

- Ja sam došao da osvojim turnir, ne interesuje me da li Đoković može to da uradi. Turnir je veoma jak i morate mnogo dobro da igrate da biste došli do pehara.

Jedan od najharizmatičnijih igrača na Turu, kaže da je Srbin sada glavni u svim domenima.

- Novak je dobar u svemu. Broj jedan je i ima veoma sjajan odnos sa publikom.

Mardi Fiš debituje u Dubaiju

- Tereni su veoma brzi, mi nemamo više mnogo prilika da igramo u takvim uslovima – nada se Amerikanac uspehu.

Inače, turnir je izuzetno kvalitetan, čak osmorica iz prvih deset su u žrebu.

- Kada je pre 20 godina naš prvi šampion bio Karel Novaček, bio je osmi na svetu i mislili smo da je to vrhunac – ističe Kolm Mekloglin.- A sada imao osam od prvih deset.

Projektovani parovi četvrtfinala: Đoković (1) – Tipsarević (7), Mari (3) – Berdih (5), Del Potro (8) – Conga (4) i Fiš (6) – Federer (2).

Ostali zanimljiviji parovi 1. kola: Mari – kvalifikant, Berdih – Beker, Conga – Bagdatis, Fiš – A. Bek, Ljodra – Frederer, Gaske – Južnji...

----------------------------------------------

Šampionu 409.170 dolara

Pobednik turnira dobija 409.170 dolara i 500 poena. Finalisti sleduju 184.470 dolara i 300 poena, polufinalistima 87.380 dolara i 180 poena, četvrtfinalistima 42.165 dolara i 90 poena, drugo kolo plaća 21.500 dolara i 45 poena, a prva runda 11.825 dolara, a nema poena.

----------------------------------------------

Đoković za istoriju

Kolm Mekloglin, jedan od turnirskih čelnika, ne štedi komplimente na račun najboljeg tenisera sveta.

- Ovo je istorijska prilika za Novaka koji je svojim uspesima već stekao pravo da bude smatran jednim od najboljih u istoriji. Ako pobedi ove godine, postaće jedini sa četiri uzastopna pehara. Rodžer Federer i Žistin Enan su trijumfovali po četiri puta, ali ne zaredom.

----------------------------------------------

Zimonjići LJodra prvi nosioci

Nenad Zimonjić i Francuz Ljodra su prvi nosioci u Dubaiju. Prvi rivali su im dobitnici vajld karda, Turčin Ilhan i Tunižanih Žaziri. Partner Janka Tipsarevića je Indijac Paes sa kojim je na početku godine osvojio titulu u Čenaju. Na startu igraju protiv Lindšteta i Tekaua (2, Švedska, Rumunija).

----------------------------------------------

Igraju Jelena i Bojana

Jelena Janković će biti drugi nosilac u Kuala Lumpuru (tvrda podloga, 220.000 dolara), a društo će joj praviti i Bojana Jovanovski. Jelena se na startu sastaje sa Francuskinjom Garsijom, 142. na svetu, dok je Bojanina prva protivnica Australijanka Delakva, broj 102, koju je dva puta pobedila, ali je poslednji meč izgubila u Melburnu.

Jedan od interesantnijih mečeva je i duel dve teniserke srpskog porekla. Australijanka Jelena Dokić brani titulu, a prva protivnica je Francuskinja Kristina Mladenović.

V. Veličković

objavljeno: 25.02.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.