Đoković jedina konstanta

Izvor: Politika, 07.Okt.2013, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković jedina konstanta

Niko kao naš teniser u poslednje tri godine nije držao sve vreme tako visok nivo igre, pa nije daleko dan kad će se vratiti na čelo ATP liste

U trenutku kad je pao s prvog na drugo mesto ATP liste, Novak Đoković deluje zadovoljnije nego prethodnih nekoliko meseci. Glatka pobeda protiv Rafaela Nadala u pekinškom finalu svedoči da je skinuo veliki teret s pleća odmah čim je saznao da više >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ne mora da brani čelnu poziciju i realno je da do kraja godine igra još sigurnije. Silno je želeo jednu ovakvu, takoreći rutinsku pobedu protiv svog najvećeg rivala, tek da mu nagovesti da bi kolo sreće moglo brzo da se okrene…

Već na turniru u Šangaju, koji je juče počeo, Đoković brani novih hiljadu poena kao šampion, a kreće od Marsela Granoljersa koji je izbacio Janka Tipsarevića (6:4, 6:4). Svi veliki teniseri s slažu u jednom – da se pre svega broje grend-slem titule a ne dužina staža na čelu svetske teniske liste – međutim, uvek se nekako grčevito bore da sačuvaju tron. Ako ništa drugo, lepše se osećaju kad uz njihovo ime stoji ono: „svetski broj 1”. Pogotovo kad ih najavljuju uoči mečeva ili kad snimaju reklame.

Jasno je da su Đokovićeve šanse da dočeka 2014. na vrhu ATP karavana minimalne, ali postoje veliki izgledi da već sredinom naredne godine svrgne Nadala.

Do kraja godine naš teniser (11.120 poena) može da osvoji maksimum 1.250 novih poena, jer brani titule u Šangaju (1.000) i na završnom Mastersu u Londonu (1.500), dok svoj trenutni konto može da poveća u Parizu (lane poraz u drugom kolu, pa brani svega 10 od 1.000 poena) i u finalu Dejvis kupa protiv Češke (najviše 225 poena, ako dobije oba singla i Srbija osvoji titulu).

S druge strane, Nadal ima priliku za novih 4.000 poena, pošto prošle godine, zbog povrede nije igrao na sva četiri turnira koja mu predstoje (Šangaj 1.000, Bazel 500, Pariz 1.000, London 1.500). Mnogo poena ga, najverovatnije, očekuje i na Otvorenom prvenstvu Australije u januaru, jer ni tu nije učestvovao lane, dok Đoković brani titulu (2.000). Već krajem zime kreće period velikih iskušenja za španskog igrača koji od Indijan Velsa (počinje 7. marta) do Rolan Garosa (26. maja) brani 6.100 poena (titule u Indijan Velsu, Barseloni, Madridu, Rimu i Rolan Garosu, finale u Monte Karlu), dok će samo u Majamiju, gde se ove godine nije pojavio, imati sigurne poene.

Ono što može da imponuje našem teniseru, što mu daje za pravo da se nada brzom povratku na čelo, jeste to što je poslednje tri godine jedina teniska konstanta. Ostali teniseri su dosta oscilirali (neki zbog povreda), loveći Đokovića koji je i pod takvim pritiskom, u nikad jačoj konkurenciji, igrao na izuzetno visokom nivou.

--------------------------------------------------------------

Đoković sveti Tipsarevića u Šangaju

Novak Đoković počinje masters turnir u Šangaju od drugog kola. Igraće se Marselom Granoljersom, pošto je Španac na startu eliminisao Janka Tipsarevića sa 6:4, 6:4.

--------------------------------------------------------------

Šarapova ne ide u Istanbul

Ruska teniserka Marija Šarapova odustala je od učešća na završnom Masters turniru u Istanbulu. Nije igrala ni na jednom turniru od avgusta kada je u Sinsinatiju povredila rame na meču sa Sloan Stivens. Masters u glavnom gradu Turske počinje 22. oktobra.

A. M.

objavljeno: 08.10.2013.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.