Đoković: Moramo da budemo složni

Izvor: B92, 25.Jun.2021, 22:01

Đoković: Moramo da budemo složni

Najbolji teniser sveta Novak Đoković obraća se na konferenciji kao predsednik PTPA.

Posle izlaska iz ATP organizacije i njihovog saveta igrača, napravio je svoj sindikat igrača zajedno sa kanadskim teniserom Vasekom Pospišilom.

Sada je govorio o planu njegove organizacije, sukobu sa ATP i budućim planovima.

"Drago mi je što sam ponovo u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Londonu, Vimbldon je odmah iza ugla. Hvala svima koji učestvuju u ovom ekosistemu, koji podržavaju tenis i igrače. Hvala Vašek na komplimentima, pričali smo o ovome pre nekoliko godina i svi smo svesni da će PTPA postati zvanična organizacija koja će prezentovati igrače i igračice širom sveta. Ništa od ovoga ne bismo mogli da uradimo, hvala i Adamu Leriju, kao i celoj grupi oko nas", kaže Đoković i nastavlja:

"Cela svrha PTPA je da prezentuje igrače da imaju fer i kompetitivne uslove, da dobijaju znanje i da budu priznati u sistemu. Nekoliko godina sam bio predsednik saveta igrača. Probali smo na konvencijalan način, a sada na nekonvencionalan način, da napravimo razliku za igrače. Ništa nije garantovano, novi smo, mladi, učimo, voleli bismo da imamo što više igrača, da nas podražavaju i prepoznaju važnost zbog kog je PTPA osnovan i zbog kog postoji. Inspirisan sam mnogim igračima u prošlosti, kao što je Niki Pilić koji je bio jedan od osnivača ATP, a kasnije moj trener. On je govorio da moramo više da budemo složni, da imamo više fer svet tenisa. Sa tim ću zaključiti moju uvodnu reč", rekao je Đoković na početku.

Koliko članova PTPA ima?

"Počeli smo u avgustu prošle godine. Imamo dva različita tura, koji rade u drugačijim rasporedima, nije lako. Teško je sinhronizovati vremena muškaraca i žena kako bi u istom trenutku bili na istom mestu. Pričao sam sa nekoliko top ženskih igračica, recimo sa Serenom i njenim mužem. Oni podržavaju inicijative poput ovih. Krećemo se u svim pravcima i ovo jeste putovanje. Nemate sve odgovore i savršeno postavljeno, učimo od bivših igrača, ali i sadašnjih. Pričali smo sa puno mladih igrača, kako bi sve digli na viši nivo. Jako je važno da Vašek i ja nismo pioniri u ovome, ova ideja traje više od 20 godina, različite generacije su želele to da urade, a Vašek i ja smo istupili i krenuli u tom smeru. Dnevno se sve menja, sve više igrača nam traži informacije. ATP igrači nemaju uvek sve informacije, ali ako ova organizacija uspe da im dodeli te informacije i edukuje ih, ona je već uspešna. Imamo mnogo veće ambicije, ali mi svi sarađujemo, radimo zajedno, kao što to čine u američkim sportovima kao što je u košarci, bejzbolu ili NHL-u".

Obratio se i Vasek Pospišil.

"Osećam da mnoštvo igrača na turu deli ovaj osećaj, da top igrači dobro žive, a ovaj sport bi morao da stvara bolje uslove i zarade za mnogo više igrača. Novak i ja pregovaramo sa Grend Slemovima i drugim ljudima u tenisu da se više dodeli slabije rangiranim igračima", rekao je kanadski teniser.

Đokovića je američki novinar podsetio: "Novače, ne znam da li si znao, Niki Pilić je svojevremeno bio primoran da igra Dejvis kup..."

Prvo se obratio Adam Leri:

"Te 1972. godine se javila potreba igrača da se skupe zajedno, da se obrate zajednički, da bude podređeno njima. Imao sam privilegiju da pričam sa stotinama igrača i svi su mi rekli da ne osećaju partnerstvo i povezanost sa turnirima. Radi se o realnosti, a postoje paralele između 1972. godine i sadašnje situacije. Vasek i Novak govore u ime igrača koji su igrali u poslednnjih 15-20 godina i koji su osećali ove probleme. Nije bitan sport. PTPA se trudi da u tenisu pruži bolje uslove svima u teniskoj organizaciji".

Potom se nadovezao Đoković:

"Razlika je u tome što je 1972. godine ATP bio osnovan kao unija igrača, a PTPA je sada asocijacija igrača koja nije profitabilna, osnovana u Kanadi. Tu postoji razlika. Da, postoji partnerstvo 50:50 između ATP i igrača. To partnerstvo je u 1990. godini, kada je osnovano, izgledalo potpuno drugačije nego sada. ATP medija poseduje 90 odsto svih Mastersa. Postoji mnogo primera kako u teniskom ekosistemu to funkcioniše. Mi kao učesnici koji su deo njega možemo da utičemo na promene. Sistem je napravljen tako da je nemoguće drugačije napraviti promene, od povećanja cena, što je uvek vruća tema, do toga da je pitanje koliko igrači zapravo mogu da naprave razliku. Igrači nisu predstavljeni na način na koji bi trebalo da budu".

Novače, osvajač si AO i RG, sledi Vimbldon. Koliko ti je teško da se pored obaveza na terenu posvetiš i ovim stvarima?, usledilo je pitanje na konferenciji.

"Shvatio sam mnogo puta u poslednjih godina da je veliki nivo energije potreban za moj tenis. Iz šire perspektive, ne žalim što sam ovde sa vama i što sam u PTPA sa Vašekom. Ne žalim, jer znam da to radim iz dubine srca i kao top igrač osećam odgovornost. Nas dvojica ne brinemo o našoj egzistenciji, blagosloveni smo, ali slabo rangirani igrači bi mogli da profitiraju više i da više žive od tenisa. Pokušao sam da budem deo saveta igrača da dam svoj doprinos, ali sam udarao u zid. Pravili smo male korake napred i više koraka unazad i shvatio sam da je bilo frustirajuće. To je najveći razlog što smo Vašek i ja želeli to da uradimo izvan 'te kutije'. To je možda razlog zašto dosadašnje generacije nisu uspele da se izbore za svoje pravo. Teško nam je da napravimo ovaj korak i preuzmemo odgovornost i budemo u potpunosti aktivni u ovome. Ali drago mi je što sa ove pozicije na rankingu moj glas se mnogo dalje čuje i trudim se da taj glas iskoristim", rekao je Đoković i dodao:

"Osećam da entuzijazam i podrška ostalih igrača i pokušavamo da tu energiju prenesemo na ovaj rad. Lično sam bio u različitim 'cipelama' i situacijama, kao organizator turnira, član saveta igrača, iz ratom zahvaćene države. Osećam tačno kako se se osećaju slabije rangirani igrači. Ovo je nasleđe i moramo da iniciramo nešto. Imamo veliku priliku i ne želimo da je propustimo, da izgradimo nešto novo za buduće generacije. Osećamo da će nešto veliko izaći iz ovoga".

U završnoj reči je istakao da je ovo prava inicijativa.

"Iz mog ličnog iskustva iz Saveta igrača, tamo nismo imali punu transparentnost, a to je ono što mi ovde tražimo. Mnogo je detalja iza zatvorenih vrata i mnogo stvari igrači ne mogu da promene. Sistem će reći da imate savet igrača i njega je izabrao veliki broj igrača i ja to razumem, jer sam bio član punu deceniju. Ali to je u teoriji, a u realnosti nije tako. Zato je PTPA tu da bi igrači shvatili da se za njih radi više kako bi bili zadovoljni i dobijali više informacija nego do sada. Ne radi se samo o Vašeku i meni, već o igračima, stotinama njih, koji su sa PTPA. Nikada nećemo saznati kakav će PTPA biti dok se ne izvrše određeni koraci. Želimo da sarađujemo, sa organizatorima turnira, predsednikom ATP, WTA, želimo da radimo sa svima. To je naš cilj. Teško je pričati o svemu ovome, cela noć ne bi bila dovoljna, ali ljudi koji podržavaju tenis će prepoznati da je ova inicijativa prava inicijativa", završio je Đoković izlaganje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đoković: Moramo da budemo složni, biće nas sve više

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Jun.2021

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković obratio se na konferenciji kao predsjednik PTPA.

Nastavak na Nezavisne Novine...

VANREDNO OBRAĆANJE NOVAKA ĐOKOVIĆA: „Dolazim iz ratom zahvaćene države – znam tačno kako se osećaju“

Izvor: HotSport.rs, 25.Jun.2021

Najbolji teniser sveta Novak Đoković obratio se za medije povodom sukoba sa ATP-om. Na konferenciji su, pored Đokovića, učestvovali i suosnivač PTPA Vasil Pospišil, kao i izvršni direktor organizacije Adam Leri. Sada je Novak govorio o planu njegove organizacije, sukobu sa ATP i budućim planovima....

Nastavak na HotSport.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.