Živković: Licemerno oplakivanje Đinđića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Mar.2015, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živković: Licemerno oplakivanje Đinđića

Predsednik Nove stranke, nekadašnji premijer Srbije i funkcioner Demokratske stranke, Zoran Živković ocenio je da u Srbiji od 2004. godine do danas nije postojala politička volja da se razjasni politička pozadina Đinđićevog ubistva, te da se ni danas tim pitanjem ne bavi ni jedan tužilac u zemlji, što, po njemu, najviše govori o tome kakav je odnos države, odnosno predstavnika vlasti prema ubijenom premijeru. On je u emisiji "Jedan na jedan" Radio-televizije Vojvodine rekao i da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ove godine članovima Đinđićeve vlade bilo zabranjeno da se okupe u zgradi Vlade pre polaganja venca na mestu atentata.

"Posle 11 godina, to nam je prvii put ove godine zabranjemo. Rečeno nam je da premijer nije odobrio", rekao je Živković.

Zbog toga aktuelne poruke o Đinđiću koje se mogu čuti od aktuelnih političara i predstavnika vlasti smatra licemerjem, kao i da su na političkoj sceni samo DS i Nova stranka iskreni poštovaoci Đinđića.

Živković je rekao da današnje saopštenje premijera Aleksandra Vučića o Đinđiću vidi kao "jednu od najvećih laži izrečenih u Srbiji".

"I on i sadašnji predsednik Srbije radovali su se tom 12. martu, pa je Tomislav Nikolić čak poručio da od noge može da se umre...", naveo je Živković.

"Srbija zna šta je bio Zoran Đinđić, ali Srbija kristalno jasno zna i ko je Aleksandar Vučić", istakao je Živković , dodajući da se Vučić nije promenio i da se to vidi i po tome što se "dere na svoje saradnike, ulazi u parlament kao sultan, vređa poslanike...".

Smatra da je ipak moguće da se u Srbiji postigne konsenzus o istorijskoj ulozi Zorana Đinđića, ali samo ukoliko bi se na pravi način govorilo o činjenicama koje su obeležile godine njegove vlasti.

"Sad se polaže venac Zoranu i svi mu se taj jedan dan klanjaju , ali se istovremeno svuda pljuje ono što je on radio", kazao je on.

Komentarišući stavove nekadašnjih Đinđićevih saradnika u odnosu na poliitku koju je vodio, Živković je kazao da nije moguća solidarnost među njima ni u odnosu prema Đinđiću jer "nema solidarnosti sa prevarantima, čak i ako su iz opozicije", pošto, kako je naveo, nisu svi opozicija koji nisu u vlasti jer mnogi cupkaju u hodniku ispred Vučićevog kabineta.

Prema njegovim rečima, DS ima najveće pravo i odgovornost prema nasleđu Zorana Đinđića. U tom pogledu, kaže, došlo je do pozitivnih promena u delovanju demokrata tokom poslednjih godinu dana.

"A onaj koji se mirio sa socijalistima taj nikad nije bio Zoranov saradnik i prijatelj, pa makar se zvao i Boris Tadić", kazao je Živković.

On je ocenio i da Srbija danas ima "tragikomičnu valst koja priča da nas vodi u Evropu, dok se u Rezoluciji Evropskog parlamenta vlast u Srbiji poziva da smanji antievropsku retoriku, da ne pritiska medije, da refomiše pravosuđe..."
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.