Zaratili sindikati u „Niteksu”

Izvor: Politika, 04.Feb.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaratili sindikati u „Niteksu”

Dok Samostalni sindikat optužuje čelnike niške fabrike da ne ispunjavaju obaveze iz sporazuma o prekidu štrajka i nastavku proizvodnje, ASNS stao na stranu rukovodstva

Niš – U Industriji tekstila „Niteks" u Nišu, u kojoj je septembra prošle godine, posle skoro jednogodišnjeg štrajka, nastavljena proizvodnja, juče su „zaratili" članovi dva sindikata – Samostalnog i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Nezavisnog. Fabrika, koja je posle privatizacije krajem 2006. godine postala deo sistema „Irva investicije", pred novogodišnje i božićne praznike ponovo je prekinula rad, ali ne zbog protesta radnika, već, kako je rečeno u rukovodstvu, zbog uštede u energentima i pripremi za bolju i efikasniju proizvodnju. Kod članova Samostalnog sindikata ovaj najnoviji prekid (proizvodnja još nije nastavljena, iako je bilo najavljeno da će pauza trajati samo do 1. februara) izazvao je ogromno nezadovoljstvo. Predsednik Zoran Tošić upozorio je na moguće teške posledice po „Niteks”:

– Zatražili smo pomoć od gradskog rukovodstva Niša i Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj, jer su preuzeli odgovornost za fabriku i radnike posle prekida štrajka. Dugovi, posebno oni prema državi i lokalnoj samoupravi, još iz perioda pre privatizacije, i dalje opterećuju naš kolektiv. Ukoliko se i za „Niteks", kao i za druga preduzeća i fabrike, ne pronađe izlaz, kao što je to učinjeno za mnoge firme u Srbiji, loše nam se piše – rekao je Tošić.

Predsednik Samostalnog sindikata posebno je rekao da rukovodstvo fabrike duguje radnicima dve mesečne plate i regres za 2009. godinu i da se taj problem mora odmah rešiti, kako bi se sprečio novi organizovan protest zaposlenih.

U rukovodstvu „Niteksa" na nezadovoljstvo u Samostalnom sindikatu odgovorili su da se „od 15. septembra, kada je potpisan Sporazum o prekidu štrajka i nastavku proizvodnje, ipak radilo i da je proizvedeno robe za 140 miliona, a prodato proizvoda vrednosti 55 miliona. A razlog manjoj realizaciji je u izgubljenom tržištu i kupcima, najviše zbog višemesečnog štrajka".

– U našem kolektivu teško je koliko i u celoj zemlji. Od 1. januara radnici su na planskom odmoru zbog hladnoće i sukcesivno će se vraćati na posao sa poboljšanjem vremena. Posebno naglašavam da smo sve obaveze koje smo prihvatili u septembru ispunili – rekao je direktor „Niteksa" Milan Kljajić.

Juče se saopštenjem oglasila i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata niških tekstilaca. U saopštenju, koje je potpisao glavni poverenik ASNS Miroslav Tasić, tvrdi se da je „sporazum o prekidu štrajka sa vlasnikom ’Niteksa’ u potpunosti ispunjen i da je poslodavac od tada do danas isplatio sve zaostale zarade zaposlenima, a nove, u periodu kada su radili posle štrajka, povećao za 20 odsto i obezbedio zdravstvenu zaštitu".

Uz izražena očekivanja ASNS „da će lokalno rukovodstvo Niša sa ministarstvima za ekonomiju i rad i socijalnu politiku iznaći rešenje i za ’Niteks’", u ovom sindikatu osuđuju izjave Zorana Tošića, koji predlaže raskid privatizacije i, ukoliko nema drugog rešenja, čak i odlazak „Niteksa" u stečaj...

U „Niteksu" Samostalni sindikat ima 524 člana, a ASNS trenutno 67 zaposlenih jer je u međuvremenu 60 radnika otišlo iz fabrike po socijalnom programu, 52 nisu ni u jednom sindikatu...

Toma Todorović

[objavljeno: 05/02/2010]
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.