Vodič za snalaženje po svetskim metropolama!

Izvor: S media, 05.Jan.2011, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodič za snalaženje po svetskim metropolama!

Svi turistički gradovi imaju svoje tajne. I dok se trudite da obiđete stvari koje ste zapamtili sa razglednica, možda propuštate mnogo zanimljivije detalje ili znamenitosti koje bi drugi tek trebalo da otkriju. Od Pariza preko Londona do Njujorka i Los Anđelesa, pogledajte šta bi trebalo izbeći, odnosno šta umesto toga učiniti da bi vam poseta nekom od tih gradova bila nezaboravna.

>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << PARIZ

Šta izbeći?

Iako su neke od najvažnijih umetničkih dela na svetu smeštena u Luvru ili Versaju, razdoblja turističke sezone (leti, oko Uskrsa ili Nove godine) nisu dobar trenutak za posete tih muzeja. Reke posetilaca stvaraju gužve koje su nepodnošljive ne samo u samim izložbenim prostorima, nego i ispred njih, a umetničkim delima koja želite da vidite najverovatnije nećete ni prići.

Umesto toga ...

Upoznajte manje poznate pariške muzeje, često jednako važne poput onih poznatijih, ali na mnogo prijatniji način i bez neizdrživih gužvi. Ljubitelji lepih umetnosti sigurno će se razveseliti ako posete “Musée de l'Orangerie” ili “Musée Marmottan” koji, između ostalog, čuvaju dela slavnog Moneta. Svakako treba posetiti i “Musée Rodin”, smešten u vili sa lepim vrtom, jedan od najromantičnijih muzeja u Parizu.

LONDON

Šta izbeći?

Originalni londonski autobusi za razgledanje vrlo su skupi, a ako nemate sreću da se ukrcate na gornji sprat, većinu ture provešćete gledajući u druga vozila na putu umesto u znamenitosti. Na gornjem, preglednijem spratu mnogi posetioci se žale da zbog buke ne čuju vodiča, a tu su još i problemi zbog gužve i izduvnih gasova koji u Londonu mogu biti kritični.

Umesto toga...

Odaberite bicikl, jer su od jula meseca 2010. godine u Londonu izgrađene dve superbrze biciklističke staze koje sa periferije, bez gužve, vode do centra. U narednih pet godina takvih brzih staza trebalo bi da bude još deset. U Londonu se iznajmljuje čak 6.000 bicikala koji se mogu uzeti i vratiti na 400 mesta, čija udaljenost ne prelazi 300 metara.

NJUJORK

Šta izbeći?

Ako želite da upoznate “Central Park”, nikako to nemojte činiti kočijom, posebno ako ste sličnu scenu zapamtili iz nekog od romantičnih filmova. Budite sigurni da situacija neće izgledati kao na filmu- konj će izgledati umorno, vozač će pokušavati da vas zabavi “taksističkim” pričama, a na sebe ćete navući gnevne poglede meštana i ljubitelja životinja. Takođe, razumljivo je da većina turista u Njujorku najpre obiđe “Times Square” koji je privlačan zbog blještavila reklama i svetala. Ali to nije razlog da na tom mestu i jedete. Ne zaboravite, hrana je ista kao i svugde, ali cene su osetno više.

Umesto toga…

Ustanite rano i prošetajte parkom. U to doba dana “Central Park” je najlepši- gužve gotovo da i nema, a travnjaci su sveži. Idite u “Hell's Kitchen” , dva bloka zapadno od “Times Squarea”, proslavljeno naselje mladih glumaca, pisaca i drugih umetnika. Tu je otvoren niz odličnih nacionalnih restorana, vijetnamskih, portorikanskih, grčkih, talijanskih, tajlandskih, argentinskih i etiopskih. Koji god da odaberete, nećete se razočarati!

Černobil nova turistička destinacija! (VIDEO)

LOS ANĐELES

Šta izbeći?

Plaže “Venice” ili “Santa Monica” poznate su uglavnom po svojim neobičnim posetiocima koji šetaju uz obalu okeana, voze se na rolerima ili biciklima. Ako se u potrazi za poznatima odlučite na kupovinu “zvezdane” mape ili platite vodiča, a pritom ne ulovite nikoga iz sveta filma, zapamtite da većina poznatih faca zapravo ne živi u Holivudu, čak ni na Beverli hilsu. Dakle, preskočite obilazak ulica i kuća u kojima zvezde ne stanuju ili nikada nisu stanovale.

Umesto toga…

Krenite severnije od “Malibu Piera” do izolovanih plaža između “Broad Beacha” i ulice “Decker Canyon”. Plaža El Matador, osamljena uvala s mnoštvom parkinga, odlično je mesto za uživanje u pikniku ili zalasku sunca. Što se slavnih osoba tiče, potražite ih u njihovom prirodnom okruženju. Ozbiljni tragači za zvezdama trebalo bi da zavire u hotel “Four Seasons” i provedu neko vreme na bazenu gde se okupljaju mnoge poznate starlete ali i da posite obližnje restorane.
Pogledaj vesti o: Uskrs

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.