Izvor: B92, 12.Jan.2011, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U kolektivnim centrima 4.300 ljudi

Rača -- Iako je bilo najava da bi kolektivni centri trebalo da budu zatvoreni do kraja 2010, na teritoriji Srbije i KiM izbegla i raseljena lica žive u 54 takva centra.

U Karađorđevom domu u Rači, zadužbini kraljice Marije, danas žive 133 stanara, koji su u tom smeštaju dočekali i dvanaestu Novu godinu.

U kolektivnom centru u Rači nekada je živelo 430 korisnika. Sada ih je 133, a opština se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trudi da i njima reši stambeno pitanje.

Neki od njih vratili su se na Kosovo, jedan deo stanara dobio je stanove u novosagrađenoj zgradi socijalnog stanovanja, dok su se ostali integrisali u lokalno stanovništvo.

U opštini Rača kažu da se trude da, uz pomoć programa koje finansira Evropska unija, reše stambeno pitanje i preostala 133 stanara.

Prema ranijim najavama, kolektivni centri za izbegla i raseljena lica trebalo je da budu zatvoreni do kraja 2010. godine.

Međutim, na teritoriji Srbije i Kosova i Metohije danas oko 4.300 građana živi u 54 ovakva centra.

Kako B92 saznaje u Komesarijatu za izbeglice, konačan rok za gašenje kolektivnih centara je 2012. godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.