U Silionskoj dolini govore o Skolkovu

Izvor: Vostok.rs, 25.Mar.2011, 02:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Silionskoj dolini govore o Skolkovu

25.03.2011. -

Danom Rusije otvara se ove godine Gobalni tehnološki sporazum sa Silikonskom dolinom u SAD. U centru pažnje međunarodne zajednice je projekat inovacionog grada Skolkovo, koji je stupio u fazu praktične realizacije.

Međunarodni tehnološki sporazum je platforma za dijalog profesionalaca, koji se bave venčurnim i inovaciono-tehnološkim biznisom, pojašnjava predsednik ovog foruma Aleksandra Džonson. Ovde se susreću inovacioni preduzimači koji supostali >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << primer uspeha u svojim zemljama, presdtavnici vodećih venčurnih fondova, lideri svetskog biznisa, zainteresovani za nove ideje, državni poslenici.

O svojim uspesima pričaće u Silikonskoj dolini i preduzimači iz Rusije, kaže učesnik simpozijuma, zamenik glavnog urednika lista RBK dejli Petar Sapožnikov.

Na primer, Aleksandar Galicki, vrlo poznati naš programer inovator koji ima svoj fond Almaz kepitl partners, učestvuje u masi projekata. A započeo je kao obični programer entuzijasta, koji je imao svoje ideje za koje je dobio finansiranje. Još jedan učesnik simpozijuma je Aleksej Kovš iz kompanije Optogan, čuvene po tome što je započela proizvodnju sijalica sa svetlosnom diodom i ove sijalice su čak bile pokazane predsedniku Dmitriju Medvedevu.

Globalni tehnološki simpozijum se odvija na univerzitetu Stenford, na čijoj osnovi u Kaliforniji za 15 godina, od 1951. do 1956. bio je stvoren najuspešniji u svetu tehnopark, koji se kasnije pročuo pod nazivom Silikonska dolina. Sada je to najveći tehnološki centar SAD, a sama dolina odavno je postala vlastita imenica i uzor za podažavanje u mnogim zemljama. Osnovna diskusija na forumu će se voditi upravo oko različitih silikonskih dolina. Posebno interesovanje izaziva projekat ruskog naučnog grada Skolkovo, koji je stupio u fazu praktične realizacije. Ovaj kompleks se stvara za rad u 5 prioritetnih pravaca mondernizacije ruske ekonomije – energetika, informacione tehnologije, telekomunikacije, biomedicinske i nuklearne tehnologije.

Na relaizaciju projekta će otići najmanje 5 godina, smatra predsednik fonda Skolkovo, veliki ruski preduzimač vitkor Vekselberg.

Smatram da će uspeh stići onda kada Skolkovo bude živelo stamostalno i bude traženo u realnoj ekonomiji, realnom životu, kada se budu pojavljivali novi projekti, nove ideje, nezavisno od administrativnog mešanja... Naš zadatak je da lansiramo ovaj projekat, a dalje on treba da živi svojim životom.

Izgradnja inovacionog centra je već u toku, prva zgrada će biti podignuta, po rečima Viktora Vekselberga, u novembru 2011. godine. Izgradnju finansiraju istovremeno i država i privatni biznis.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.