U SPLITU POTROŠENO VIŠE GIPSA NEGO ZA DVE GODINE

Izvor: Kurir, 09.Feb.2012, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U SPLITU POTROŠENO VIŠE GIPSA NEGO ZA DVE GODINE

Splićani su navikli na sunčanu Dalmaciju, koja je sad potpuno bela, pa Split, iako sportski grad, nije bio spreman za "slobodne padove"

ZAGREB - Između 700 i 800 Splićana zatražilo je u poslednjih šest dana hitnu lekarsku pomoć zbog preloma, a grad, koji nije naviknut na jake zime, potpuno je paralisan zbog snega i leda.

"Mi smo od prošlog petka potrošili više gipsa nego što ga potrošimo u dve godine", izjavio je načelnik Klinike za hirurgiju KBC Split >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Vedran Radonić. On je istakao da je bolnica spremna da primi nove pacijente budući da se očekuje nove padavine i veoma niske temperature.

On navodi da su Splićani navikli na sunčanu Dalmaciju, koja je sad potpuno bela, te da Split, iako sportski grad, nije bio spreman za "slobodne padove".

"Od prošlog petka kod nas je završilo između 700 i 800 povređenih na snegu ili ledu. Imali smo neviđeno veliki broj lomova i prijema u bolnicu", ukazao je Radonić.

Prema njegovim rečima, među povređenima je i veliki broj dece koja su polomila ruke ili noge. Kako bi se što bolje pripremili za dolazak novih pacijenata, na odeljenju hirurgije splitske bolnice su oslobodili mesta za nove pacijente tako što su odložene "hladne operacije", koje nisu hitne.

Kontroverzni gradonačelnik Splita Željo Kerum oglasio se tek nekoliko dana pošto je u Splitu zavladao pravi haos. Taj grad postao je primer potpune nepripremljenost na zimske uslove. Kerum je odbacio kritike da je gradska vlast odgovorna za situaciju u gradu, rekavši da je "nevreme svugde u svetu", ali se, kako je rekao, nigde ne događa politika kao u Splitu.

"Ljudi su nastradali jer nisu kupili čizme, gume i lance za automobile. A nisu ih kupili jer ne mogu kada 60 odsto cene ide državi, 25 odsto je PDV, pa prirezi, vodna naknada, privredna komora i tako dalje", rekao je splitski gradonačelnik.

Zbog Kerumovih izjava i ignorisanja haosa u gradu, te zbog nečišćenja gradskih ulica i rive, u Splitu je u toku potpisivanje peticije za njegovo smenjivanje. Za referendum o smeni gradonačelnika potrebno je prikupiti 32.000 potpisa.

U javnosti se spekuliše i da bi povređeni građani mogli da tuže grad i traže odštetu za troškove lečenja, propuštenu dobit, kao i za duševnu bol. Takve tužbe bi mogle da donesu velike troškove za gradski budžet.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.