U Kragujevcu najavljeni protesti

Izvor: B92, 24.Dec.2010, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kragujevcu najavljeni protesti

Beograd -- Nakon što je gotovo 1.600 zaposlenih u "Zastavi" postalo tehnološki višak pošto ih "Fijat" nije preuzeo, radnici najavili da od ponedeljka počinju proteste.

Iz Ministarstva ekonomije su ponudili rešenje, ali predstavnici sindikata kažu da se taj predlog kosi s protokolom koji su ranije potpisali s državom.

Poslednja nedelja pred Novu godinu za preko 1.600 radnika "Zastave" nije nimalo praznična. Iz Ministarstva ekonomije su obavešteni da su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postali tehnološki višak, zbog čega oni od ponedeljka počinju proteste.

Radnici "Zastava automobila" koji nisu prešli u kompaniju "Fijat automobili Srbija" zatečeni su informacijom da će od 4. januara postati tehnološki višak.

Kažu da su poniženi, jer su, iako ih ima i s preko 20 godina radnog staža, saznali da nisu sposobni i obučeni za rad.

Ministarstvo ekonomije, koje je prethodno saopštilo da niko od oko 1.600 radnika koji nisu prešli u "Fijat automobili Srbija" ne može da se nada zaposlenju u toj fabrici jer nisu položili testove, sindikatu je predložilo socijalni program.

Program, između ostalog, predviđa 300 evra po godini staža, godinu i po dana nadoknade od oko 20.000 dinara uz mogućnost prekvalifikacije, kao i poseban program za radnike kojima je ostalo pet godina do penzije.

Međutim, predstavnici sindikata kažu da se to kosi s protokolom koji su potpisali sa državom da će im u "Fijatu” i kod kooperanta biti obezbeđena radna mesta.

Zbog novonastale situacije, sindikat "Zastava automobila” najavljuje za sledeću nedelju proteste ispred fabrike, ali i ispred Skupštine grada Kragujevca, jer, kako kažu, i grad snosi odgovornost za radnike koji će ostati bez radnih mesta.

Kompanija "Fijat automobili Srbija" u februaru ove godine preuzela je oko 1.100 radnika "Zastave”.

Oni radnici koji su ostali bez posla primali su od maja od države 60 odsto zarade, dok je jedan deo njih bio na ispomoći u "Fijatu” i zarađivao 80 odsto ili punu platu.

Direktor "Zastave automobili” Radomir Petrović nije želeo da komentariše ovakav epilog, jer kako kaže, nije ni učestvovao u razgovorima s predstavnicima Ministarstva ekonomije.

Detalji predloženog protokola

Ministarstvo je saopštilo da je zbog smanjenog budžeta za subvencije u 2011. zaposlenima u kompaniji "Zastava automobili" predložilo protokol o konačnom rešenju njihovog statusa.

U protokolu koji je dostavljen medijima, navodi se da će od preostalih 1.566 radnika, nakon testiranja, u kompaniju "Fijat automobili Srbija" preći još 53 radnika fabrike "Zastava automobili", a 60 zaposlenih ostati u "Zastava automobilima".

Za 828 zaposlenih koji će postati tehnološki višak, predloženo je da im se u januaru 2011. godine isplati jednokratni iznos otpremnine od po 300 evra po godini staža.

U sindikatu "Zastava automobila" kazali su da su upoznati s predloženim protokolom i da su rešenja prihvatljiva, osim dela koji se odnosi na status 828 radnika koji će biti proglašeni tehnološkim viškom.

Sindikat navodi da će za njih do ponedeljka ponuditi svoj predlog rešenja.

Ovi radnici stiču i pravo na posebnu naknadu koja će po raznim osnovama iznositi prosečno oko 20 000 mesečno u periodu od 18 meseci.

Za njih će biti organizovane i dobrovoljna obuka koja počinje marta 2011. godine, a radnici koji je ne budu pohađali, nemaju pravo na naknadu po osnovu obuke u iznosu od 7.000 dinara.

Protokolom su predviđeni i podsticaji za preduzeća iz Kragujevca – "Fijatove” kooperante, koji zaposle bivše "Zastavine” radnike.

U preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "Zastava inpro", zaposliće se sto radnika iz fabrike "Zastava automobili”.

Programom rešavanja viška zaposlenih su obuhvaćena i 243 lica kojima radni odnos prestaje uzimanjem otpremnine u januaru 2011. godine.

Jedan od uslova za penziju, dve ili pet godina do penzije ispunjava 181 radnik do kraja 2010. godine čime ostvaruju pravo na posebnu novčanu naknadu u trajanju do pet godina.

U toku 2011. godine 101 radnik ispunjava uslov za ostvarivanje prava na posebnu novčanu naknadu u trajanju do pet godina i njima će se status rešavati kroz jednokratnu isplatu iznosa u visini bruto zarade do sticanja pet godina do penzije, u januaru 2011. godine.

Nakon sticanja potrebnog uslova, oni će ostvarivati pravo na opciju pet godina do penzije, s tim što će sami uplaćivati doprinose za socijalno osiguranje.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.