Tijanić: Nijedan se piše zajedno!

Izvor: Press, 28.Okt.2013, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tijanić: Nijedan se piše zajedno!

Sad će oko mrtvog Tijanića da se polome i oni koji su ga stravično mrzeli i oni koji su mu se bezrezervno divili. Polomiće se: oni prvi da ga oblate, a ovi drugi da ga ishvale il' tako nešto.
Pobediće prvi.
Živom mu nisu mogli ništa.
Nije imao fakultet. Pa?! To što nije imao tu famoznu diplomu nije mu smetalo da bude – pismen. I to baš! Bio je jedan od najpismenijih u ovome što se danas zove novinarstvo.
„Nijedan se piše zajedno!“, dreknuo je nekim novim >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << klincima na nekom fakultetu prošle il' tamo neke godine, kad su ga pozvali da te nove generacije nečemu nauči. Ono kad je, što kažu ovi mladi naraštaji, isprozivao neke nove klinke u Srbiji i budućim novinarima pokušao da objasni da danas, nažalost, devojčice u Srbiji „imaju iste pačje kljunove i vime kupljeno u istoj prodavnici“.
Je l' pogrešio kad im je to rekao?!
Probao je da ih nečemu nauči. Na onaj svoj, eksplozivni i drčni, način. Onako tijanićevski.
Ničemu ih nije naučio. Mladi pokušaji novinara i dalje nijedan pišu kao „ni jedan“, pačji kljunovi su zaštitni znak modernih „novinarki“, a nova vimena i imena samo se ređaju...
Nijedan nije mogao ni da mu priđe. Nijedan od kolega, ali i nijedan od moćnika.
I to bi bilo to. Pobedio ih je. I onako bolestan ih je pobedio.
Ima ona pesma, onog Džonija Štulića. Kaže: „Proljeće je, trinaestog u decembru...“ Na taj je dan rođen A. Tijanić.
U oktobarsko proleće dve hiljade i trinaeste, u ovoj i ovakvoj Srbiji, prestao je da postoji Novinar. Poslednji. Pretposlednji je bio Tirke.
I, bez patetike: gore nema ničega, ali bilo bi lepo zamisliti njih dvojicu kako ponovo pišu kolumne. I to dobre, najbolje. Za koje baš i nije potrebna diploma. Nije fora u diplomi – fora je u pismenosti.
E, da! Sad možete da ga smenite sa mesta direktora RTS-a. Ali, nijedan neće biti tako dobar kao on. „Nijedan se piše zajedno!“ Zapamtite barem ovu Tijanićevu lekciju.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.